Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vhodnost krbové vložky?

A jsme u toho :-)
Je třeba si uvědomit, že nejde o kotel, nýbrž o kamna, jedno zda-li jako hlavní vytápění (malý domek) nebo pomocné, k vytápění plynem elektřinou či kotlem na cokoliv. Do 8kw,kamen naložíte max. 20 kg uhlí +,-, což jsou dva násypné uhláky. Běžně jsou ale výhodná 5kw kamna 1-1,5 uhláku dle typu. Více do kamen jež jsou v současnosti na trhu prakticky nenaložíte. K manipulaci s uhlím. Vezmete násypný uhlák a naplníte mimo obytné prostory=prašnost. Než si uhláky donesete domů stačí je otřít hadrou od prachu a postavit např. do komory. V této fázi nemusíte s uhlím jakkoliv manipulovat, z uhláku se samovolně nepráší ani z něj samovolně "nevyskákají uhlíky ven"= čistota. Kamna se zbaví popele pomocí táhla roštu při zavřených dvířkách, počkáte až se prach usadí pak vynesete popel. Při vsypu zanoříte uhlák až do kamen a vsypete,prach odsaje komín,chcete-li uhlák vytáhnout z kamen rychleji hned při vytažení ho přikryjete např. kusem papíru= prach se do interiéru nedostane, není jak. Pak stačí dát na uhlí dřevo a zapálit, nechat rozhořet a seřídíte. Po zbytek dne nepřikládáte ani jinak s uhlím nemanipulujete=čisto. Kamna vydrží dle šachty a nastavení hřát od 10-25 hodin (do úplného vychladnutí). Na rozdíl od topidel s výměníkem je výhodou, že kamna nemají žádné ztráty tepla vedením při přenosu tepla médiem, lze nastavit i na minimální výkon, neboť nemusíte udržovat teplotu vody na určité hranici. I sálavá kamna vyhřejí více jak 1 místnost (dle velikosti) většinou 2-3. Pokud je dům tak velký, že spotřeba uhlí je jak uvádíte, pak kamna užijete jako doplňkové topení. Tato kamna jsem "nedoporučil", pouze uvádím své zkušenosti, ale kdo si je pořídí pak jeho předsudky rychle vystřídá radost.
V těchto kamnech se dá i hn. uh. briketami, dřevem, rašelinovými briketami, dřevěnými briketami, koksem, antracitem, černým uhlím, každé palivo se stápí jiným způsobem. Nejste vázáni na jedno palivo, dle ceny si můžete volit čím zatopíte, rozhodnete si sami jestli dřevem a přikládáním nebo uhlím bez přikládání atd. atd.
Každý nechť si pořídí co uzná za vhodné, já bych si pořídil tato kamna znovu a to i do novostavby, prach doma prakticky nemám, resp. mám ale z peřin a textilií a také z lidské kůže,na černý uhelný nebo popelový prach však při dodržení jednoduchých pravidel s těmito kamny zapomeňte. :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny