Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektroinstalace - rozvaděč - nulák

Když pro zjednodušení předpokládám domovní instalaci, pak mám v podstatě dvě možnosti - v bytovém rozvaděči buď osadím svorkovnici PEN, na kterou připojím přívodní vodič PEN a pak svorkovnice PE (ochranná, barvy zž)
a N (pracovní, barvy modré), které spojím se svorkovnicí PEN vodičem stejného průřezu, jako je ten přívodní.
Na tyto svorkovnice pak připojuji vodiče PE a N jednotlivých obvodů a pokud se přihodí i ta varianta, že se v rozvaděči vyskytuje i nějaký vodič PEN( např. z původních rozvodů, kdy se provede rekonstrukce celého domu a vývod třeba na nějaký rozvaděč v kolně apod. zůstane stávající ), pak se připojí na svorkovnici PEN - tato síť se nazývá TN-C-S. V praxi se to řeší spíš tak, že se svorkovnice PEN neinstaluje ( není na ní v rozvaděči
místo ), přívod se připojí na svorkovnici PE a z ní potom propojka na N a dál je to obdobné. Z hlediska funkce je to úplně jedno. Síť je rovněž TN-C-S ( což je ale dnes ve své podstatě většina nových instalací, neboť distribuční rozvody od zdroje jsou provedeny v síti TN-C a k rozdělení dochází za měřením - buď už v elektroměrovém rozvaděči a nebo v domovním/bytovém rozvaděči tak, jak je to v dotazu ) Uzemnění se provádí podle ČSN 33 2000-4-41, ed. 2, příloha NB - ve vnitřním rozvodu u objektů s vlastním transformátorem vždy u hlavních rozvaděčů, u objektů bez transformátoru připojených přímo na síť u přípojkových skříní, dále u podružných rozvaděčů, jsou-li vzdáleny víc než 100m od nejbližšího místa uzemnění a na konci odboček delších než 200m od místa předchozího uzemnění. Schemata jednotlivých sítí najdete v ČSN 33 2000-1, ed. 2. Jirka.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny