Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem aky je rozdiel s rele s paticou a bez patice

Ale no ták ;-), pokud fakt nerozumíš tak jednoduché věci, nech to udělat jinýmu, ale protože píšeš gramaticky přijatelně, nevěřím, že vůbec nevíš, o co jde... :-p

Alternátor je trvale spojen s baterií bez jakékoliv pojistky, nebo spínače. Pouze když se začne točit, tak má větší napětí a elektřina z něho začne proudit do baterie a když se zastaví, tak přestane vyrábět, napětí se vyrovná s baterií a elektřina přestane proudit. Pokud drát k baterii odpojíme a motor se točí, naroste napětí altíku tak vysoko, že se altík zničí, protože elektřina "nemá kam proudit".
Do alternátoru jdou ale (nejméně) dva dráty. Ten druhý z nich slouží ke kontrole, kdy začne alternátor nabíjet (zhasne kontrolku dobíjení). Na ten když připojíš cívku relé /viz výše/, sepnou /rozepnou/ se kontakty až v okamžiku, kdy se motor roztočil tak rychle, že alternátor dobíjí.
Relé zapojené na tento vývod tedy vlastně sleduje otáčky motoru a zapne /rozepne - podle které kontakty použiješ/ příslušný obvod až při chodu motoru. Pokud to chceš hlídat ručně, je to Tvoje věc a bude to taky fungovat, když to sepneš ve správné chvíli. Správně zapojené relé to lépe a samo ohlídá za Tebe.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny