Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem aky je rozdiel s rele s paticou a bez patice

"Patice" je jen konstrukční prvek, který umožňuje snadnou výměnu. Nemá vliv na princip činnosti relé. Patice se používá všude tam, kde se předpokládá nutnost snadné výměny -je to ale taky další pružinový spoj, tedy potenciální poruchové místo.
Relé si můžeš představit jako "posilovač". Pomocí dost malého proudu, který přivedeš do cívky /85+86/, sepneš v jiném obvodu pomocí kontaktů dost velký proud. Ochrání se tím třeba kontakty malého vypínače, nebo se tak prostě oddělí různé obvody, aby se neovlivňovaly.
V Tvém případě se asi (nedal jsi sem schema elektriky) sepne vyvíječ až po zapnutí klíčku. Při napojení přímo na silové svorky alternátoru, nebo na baterii, by byl vyvíječ neustále v chodu a vytloukl by baterku, pokud nebude motor v chodu. Pokud má být vyvíječ v chodu až po nastartování motoru, může se zapojit relé na hlídač mazání motoru, které nastane až po chvilce chodu motoru, nebo na kontrolku dobíjení (asi Tvůj případ)... Nevím, neznám, neviděl jsem vyvíječ, ale používám to tak na TATŘE, pro zapnutí elektrické pumpy na dobu před nastartováním. (Snadno lze otočit funkci - když dám napětí, relé sepne, nebo rozepne svoje kontakty).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny