Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Na co pověsit kuchynskou skřínku

Dobrý den,mám panelákový byt takže panel.Potřebuji uchytit dřevěné kuchynské skřínky kde budou talíře a jiné věci.Uvažuji bud otom že vyvrtám a vložím závitou tyč pojištěnou kotvou a nebo mne napadla hmožděnka.Ohledně hmožděnky jakou koupit?díky

Předmět Autor Datum
Nepotrebujuš žiadne kotvy ani závitové tyče, postačuje standardná hmoždina 12mm + partičný vrut, mys…
Joseph 04.02.2014 17:58
Joseph
Výborně to je odpověd.Myslel jsem že mi zdejší kutilové poradí,když titulek hlásá kutilská poradna.B…
spierr1 05.02.2014 16:10
spierr1
Pokud to bude normální skříňka visící na zádech na betonové zdi, která namáhá hmoždinku příčně (tj.…
Moas 06.02.2014 06:56
Moas
Loni jsem řešil stejný problém a kuchyňskou linku jsem připevnil na průvlakovou kotvu (ve vašem příp…
docent 05.02.2014 21:26
docent
ono není ani na škodu to předvtat třeba 4mm poslední
paul 06.02.2014 14:41
paul

Nepotrebujuš žiadne kotvy ani závitové tyče, postačuje standardná hmoždina 12mm + partičný vrut, myslím 6 mm. Základ je dobre vyvrtany otvor, teda dobrá vrtačka, vrtacie kladivo. Na fake " priklepovú vrtačku ", ty hračky pro domáci kutily zabudni, jak natrafia na niečo tvršie v betone, tvar a priemer otvoru je nepredvídateľný.
Požičaj si skutočné profesionálne naradie, má to duté vreteno a vrták má pozdlžne drážky- vrták SDS
Dva vruty 6 mmm na jednu skrinku, statické zaťaženie 100 kg, viac tam iste nebude, nie je problém aj s rezervou.

... :puff:

Výborně to je odpověd.Myslel jsem že mi zdejší kutilové poradí,když titulek hlásá kutilská poradna.Budu vrtat příklepovou vrtačkou a na nějaké vrtací kladivo zapomenu,zaprvé ho nikdo u mého okruhu známých nemá a za druhé kde si ho půjčit když dělám od rána do večera nevím.Můj dotaz zněl s prosbou o vysvětlení zdali lze použít hmožděnku a jakou?Vrták sds mne taktéž nezajímá,vyvrtám to vrtákem od narexu určeného do panelu.Takže znava se ptám,jaký druh hmožděnky mohu použít?díky za normální odpověd

Pokud to bude normální skříňka visící na zádech na betonové zdi, která namáhá hmoždinku příčně (tj. nesnaží se ji vytáhnout, jako by to bylo např. při upevnění do stropu), tak je zcela zbytečné používat závitovou tyč a chemické kotvy atp., stejně jako ultra super hyper hmoždinky. Použij tu nejzákladnější hmoždinku, např. Fischer S, bude to držet stopro a určitě to bude držet i s libovolnou jinou standardní z jakéhokoliv hobbymarketu, která se dá koupit jako kusovka. Vyhni se hmoždinkám přibalovaným k různým zařízením zdarma, případně těm pytlům hmoždinek "sto kusů různých hmoždinek za deset korun", ty jsou tenké a kvalita není valná.

Joseph až tak nepřehání, když zdůrazňuje kvalitně vyvrtanou díru, nesmí to být odrbané a vyviklané, ale takovou díru můžeš dosáhnout i s obyčejnou příklepovou vrtačkou a kvalitním vrtákem (přičemž na vrtačce až tak nezáleží, ten vrták je důležitější). Nicméně to máš. Jinak člověk musí totiž sádrovat a snažit se, aby se hmoždina neprotočila a taky se modlit, aby při vrtání nenarazil na armaturu. Nicméně i ta se dá překonat.

Podle velikosti skříňky a průměru montážních otvorů vyber průměr vrutu, na který to pověsíš. Vrut obyčejný univerzální. Nejlépe co největší průměr vrutu, ale takový, aby stále hladce prošel montážním otvorem skříňky. Délku vrutu stanov tak, aby po zašroubování přes skříňku do hmoždinky ve zdi koukala jeho špička z hmoždinky ještě nějaký ten milimetr "do zdi" - to zaručí maximální rozevření hmoždinky a maximální sílu. Pozor, zdi v paneláku mohou být křivé a vyjde najevo, že aby byla skříňka dokonale kolmo, musí se pod vrutem podložit (nebo pod spodní hranou) - pokud pod vrutem, tak připočti tloušťku podložení k celkové délce vrutu.

Alternativně se řiď tím, jaký vrták maximálně máš, předpokládám, že nic většího než desítka to nebude, to bohatě stačí. Desítku hmoždinu, do toho rupnout šestku vrut a unese to krávu. Pokud skříňka visí na dvou hmoždinách, tak krávy dvě. :-)

Loni jsem řešil stejný problém a kuchyňskou linku jsem připevnil na průvlakovou kotvu (ve vašem případě do betonu)
AT-10120 M10x120 mm. Stačila by i o průměru 8mm, ale měl jsem jen desítku vrták do betonu. Větší délku jsem volil proto, že ze začátku vrták rozhazuje a po určité hloubce se ustálí a tovor se víc blíží kruhovému. Kotvy lze koupit v jakémkoli hobby obchodě nebo hausechbausech něco přes 10Kč za kus.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru