Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zjištění závady na DPS

na jednom bode namerim 10V, na druhem 10V, ale mezi body 0V...
?? Proti čemu se naměří těch 10V?

Jestli má zdroj obyčejné síťové trafo, tak se dá částečně vyzkošet tím, že se ODPOJÍ síťová šňůra a vidlicí dá k sobě, aby jsi na ní viděl a nikdo ji náhodou nastrčil do zásuvky a pak se ohmmetrem změří (pokud je k vývodům trafa přístup) ohmmický odpor primáru (když je nekonečný, tak je trafo přerušené, nebo u některých transformátorů interní pojistka v transformátoru) a pak ohmmický odpor sekundáru. A pokud trafo má normální barvu, není nafouklé nebo zahnědlé nebo není cítit, tak by mohlo být dobré.

Ohmický odpor primáru by mohl být tak řádově ve stovkách ohmů až několik kiloohmů (podle tenkosti drátu primáru) a sekundár řádově tak v desítkách ohmů, možná i jen několik ohmů, ale ne zkrat.

Nejčastější závada u malých transformátorů je buď přerušené vinutí (přepálené nějakým přetížením nebo zkratem na výstupu), nebo přerušení pojistky, bývá někdy u některých transformátorů v různých adaptérech pod horní krycí vrstvou obalového papíru. Ta pojistka se nevyměňuje, je to pouze ochrana proti vznícení při náhodném přetížení a zkratu, aby trafo neshořelo.

Další nejčastější závada bývají přerušené vodiče v síťové šňůře. Opět se dají vyzkoušet ohmmetrem - mezi jedním kolíkem vidlice a jedním přívodem k trafu a mezi druhým kolíkem a druhým přívodem k trafu - mělo by to být opravdu 0 ohmů. Plus vlastní odpor měřicích šňůr k ohmmetru, které zjistíš tak, že hroty měřicích šňůr spojíš - zkratuješ a tím zjistíš vlastní odpor měřidla, asi tak 0,1 až 0,8 ohmu, které od naměřené hodnoty odečteš. Asi tak..

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny