Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pokus na silvestra

Dobrý den mam v planu si vyrobit kulovou pumu. takovou jednoduchou a malou. místo světlici použit prskavky nastřihane na malé kousičky.Jako hmoždiř použiju pvc trubku. a teď bych se chtěl zeptat jestli tady nema někdo zkušenost s pyrotechnikou potřeboval bych vědet jak mam udělat vymetnou slož a jestli na to postači střelak z prskavky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zkusenosti s pyrem mam dost a rikam rovnou: Zapomen. Kulova puma je machrovina pro opravdu pokrocily…
bahno 15.12.2013 16:45
bahno
Pokud se zakope tak OK, ale jinak je to šílenost.
Uroboros 15.12.2013 17:16
Uroboros
Nepopalim se použivam dost dlohy knot. Jinak jsem se chtěl zeptat co si třeba vy kupujete na silves…
jejda ono to zamrzlo 15.12.2013 17:29
jejda ono to zamrzlo
Ta zelena vec, co hori cca 100s/m se jmenuje stopina. Knot je ve svicce, sam o sobe je pro pyrotechn…
bahno 16.12.2013 10:13
bahno
to jsi to teda domotal podle tebe ,,zápalnice'' je v reálu stopina a ,,stopina'' je v reálu zápalnic… poslední
hui 20.08.2016 23:19
hui

Zkusenosti s pyrem mam dost a rikam rovnou: Zapomen. Kulova puma je machrovina pro opravdu pokrocily. Potrebujes dva druhy strelnyho prachu, otruby a svetlice taky nejsou jen tak - musi mit napal aby spolehlive chytli a musi nutne shoret pred dopadem na zem. A musis mit presnou zapalnici - ona 0.3s je rozdil bouchne tesne nad laufem a vohodi te svetlicema, nebo buchne kde ma, nebo buchne po navratu na zem a zase te ohodi.
Narozdil od uroborose vidim PVC trubky jako pouzitelny - ovsem musi se zakopat, takhle se to delalo driv.

Ta zelena vec, co hori cca 100s/m se jmenuje stopina. Knot je ve svicce, sam o sobe je pro pyrotechniku nepouzitelnej. Velmi mirne nasycenej oxidacnim cinidlem a horici rychlosti cca 1h/m se jmenuje doutnak a dnes se prakticky nepouziva. Bavlneny provazek silne prosyceny strelnym prachem se jmenuje zapalnice a hori rychlosti 10s/metr na volnem vzduchu a prakticky okamzite pokud je zabalen v papirove komunikacni trubicce. Timto terminologickym uvodem se dostavam k memu zasadnimu sdeleni:
Pokud uz nutne musis neco v pyrotechnice kutit, zacni tim, ze si sestavis ohnostroj z komercni a dostupny pyrotechniky. Porid si kus nejaky desky, k ni poradne pripevni jednotlivy komponenty a propoj je pomoci vyse zminenyho materialu(komunikacku si klidne vyrob treba z novin). Ohnostroj by mel postupne gradovat, pri pouziti bezne dostupny pyrotechniky to znamena zacit treba 2-4 fontanama, pak popojit vejs napr salvou nekolika rimskych svici(jsou dost efektni, kdyz jich je treba 10 najednou), pokracovat nejakym kompaktem a zakoncit to raketama/salvou kulovek(jak psal uro, daj se najit papirovy trubky pro vyrobu hmozdiru, ale prumer musi bejt hodne podobnej ty co k tomu originalne patri, mensi je riziko, ze se to kousne a vetsi ti ji nedopravi dostatecne vysoko). Timhle postupem ti nic moc nehrozi, naopak budes od ohnostroje v dostatecny vzdalenosti a muzes se jim sam kochat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru