Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Šabilizivaný zdroj 15V 10A /schéma/

Experimentálne bola vyskúšaná odber akuvrtačky BD 12Nm 750ot/min napätie 14,4V kapacita aku 1,2Ah. Akuvrtačka bola napojená na full nabitý aku /15,2V/ cez dig Ameter s rozsahom do 10A. Prázdny chod - odber 1,5-2,0A podla rýchlosti.Vrtanie do dreva a železa s vrtákom o priemer 6mm - odber 4,0-4,5A.Skrutkovanie od 4,0A až pri doťahovanie max 7,2A potom už račnový sistem preskočí. Odber vratčky nedosiahla 8A.
Sumarizácia: trafo sek výstupom 8A stačí! Stabilizovaný zdroj na 10A bez problematicky sa dá kúpiť ako stavebnicu.Je to stavebnica zdroja pre CB rádia s výstupným napätím 13,8V čo sa dá meniť +/-2V, výstupný prúd 10A alebo 20A podla typu.Plus vypínač,poistka ,káble,atď. Je to investícia cca 50-60euro.Účinnosť asi bude o niekoľko percent nižšia ako by pracovala vrtačka zo svojim aku,ale to pracuje vkuse.
Poznámka: pre akuvrtačky zvyknú používať aj ATX zdroje počítača, čo má výstupné napätie 12V a výstupný prúd 8-12A - pozri články na internete o používanie ATX zdroja na rôzne účeli, ako napr nabíjačka autobaterii.
Na záver:Ja z mojej strany diskusiu som skončil.Nebudem tu hádať sa s nijakými múdrošmi,a teoretikmi.Keď zdroj bude hotový pridám fotku pre tých ktorý majú záujem o to.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny