Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zapojení lustru

1) Dělat slepýho při zapojování ochranného vodiče je velmi blbá rada. Potíž (a zároveň přednost) internetu je ta, že si tam může každý psát, co chce - na co má i nemá.
2) Pokud je opravdu vývod proveden tak, jak popisujete, je nemožné na něj BEZPEČNĚ lustr s ochranou nulováním zapojit (elektrikář byl blb!). Takový vývod je určen pro svítidla se zvýšenou izolací - tedy bez nutnosti ochrany nulováním (nově "samočinným odpojením od zdroje"), například "kopyto".
3) Co s tím? Pokud je možnost (trubkované rozvody), doplňte zelenožlutý vodič. Pokud ne, použijte svítidlo bez nutnosti ochrany nulováním - tedy z izolantu, nebo se zvýšenou izolací, nebo svítidlo s napájením bezpečným napětím. Zdroj bezpečného napětí bude buď ve svítidle, nebo někde v jiném příhodném místě v elektroinstalaci.
4) Už se zde řešilo, že na podobně vypadajícím světelném vývodu nově instalovaný lustr nefungoval (majitel po hloupé radě také ignoroval ochranný zelenožlutý vodič). Po mnohých dotazech a návodech se zjistilo, že tento vývod je napájen z bezpečnostního trafa a je určen pro 12V halogenové bodovky a proto v něm žárovky na 230V nesvítily. Pak jsou Vámi uvedené barvy akceptovatelné. Prověřte to voltmetrem.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny