Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uzemění přístroje

Dobrý den. Doma na chodbě má kamarád v zemi přívod vody + hodiny na vodu + rozvod vody pozinkovanými trubkami.

Ten prostor v zemi je asi veliký 100 x 80 cm a hluboký 50 cm.

Prostor je ohraničený cihlami - zděný obvod. Prostor je vydlabaný ve skále. Za hodiny namontoval Antical Plus 2010, což by měl být přístroj proti vodnímu kameni. Pracuje na magnetickém principu bez přívodu elektrického proudu.

Přístroj má být dle návodu uzemněn - údajně proti bludným nebo vířivým proudům nebo tak nějak. Kamarád do skály vyvrtal díru asi do hloubky 20cm a do ní vložil nerezovou trubku o průměru asi 25mm ( tl. 3mm ) a tuto trubku zalil betonem tak, že nejprve do díry nalil beton a do betonu v díře dal trubku. Tím se trubka ani nedotýká skály, ale jen betonu.Potom k trubce dle návodu připojil vodič od Anticalu. Dá se toto brát jako uzemění, když mu to tam jinak nejde ?

Myslím si, že přístroj není uzeměn, když je trubkav betonu. Mám pravdu nebo ne ? Děkuji za případné postřehy či rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nechápu princip funkce toho přístroje, ale pochybuji, že jeho uzemění má na funkci vliv. Výrobce tře…
mirektatra 05.12.2013 08:29
mirektatra
Děkuji všem za zajímavé informace. Už nic měřit nebudeme. Není to jen tak. poslední
Míša504 05.12.2013 13:21
Míša504

Nechápu princip funkce toho přístroje, ale pochybuji, že jeho uzemění má na funkci vliv. Výrobce třeba předpokládá instalaci do plastových potrubí, proto se chce krýt proti zavlečení cizích napětí. To se týká i tzv."bludných proudů", vznikajících v Zeměkouli vlivem uložení různých hornin a vlhkosti. Vznikají tak chemické elektrické články obřích rozměrů (kapacit-proudů) a malých napětí, které Vám mohou "propálit" během pouhého roku díru do nerezového bojleru. Ochranou je pouze "uvedení na stejný potenciál", tedy důkladné pospojení, které napětí a proudy vyrovná v konkrétním místě.
Můj názor je tedy: Propojit po vzoru pospojení v koupelně, tedy svorkami s průvlekem drátu a podle možností vše spojit s uzeměním budovy (ekvipotenciála).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru