Předmět Autor Datum
Nějak nechápu - je zčernalá(zašlá)? Nebo nejste spokojený se stávajícím odstínem? Při žádosti o radu…
albert 28.11.2013 15:13
albert
Je stará 40let a tím pádem i zašlá. Jde však o dřevěný a nepoškozený nábytek. Šlo by to částečně sbr…
kocour Amadeus 28.11.2013 23:25
kocour Amadeus
Pokud je na dýze nějaký lak, v první řadě musí dolů - na rovných plochách nejlépe cidlinou (je to ja…
albert 29.11.2013 00:02
albert
Děkuji za radu. Obrousit by to šlo, dýha je dost silná, jen se bojím, že to tím lakem fakt ztmavne.…
kocour Amadeus 29.11.2013 01:27
kocour Amadeus
Mám také čtyřicetiletý nábytek odýhovaný jasanem a tu tmavou barvu opravdu dělá lak. Pokud se v míst…
albert 30.11.2013 00:54
albert
Děkuji za Vaše rady. V místech kde je nábytek přisunut k sobě zůstala barva snad v původním stavu a…
kocour Amadeus 01.12.2013 20:00
kocour Amadeus
Není zač a také přeji pohodové vánoce. Ať se Vám to podaří a když tak tapeta je taky dobrá. Ale je t…
albert 01.12.2013 23:58
albert
A co místo odlakování a vybělování? Sundat celou svrchní část dýhy a pořídit si požadovanou barvu. Z…
Robertoslav 16.04.2015 10:06
Robertoslav
Vzpomínám si že za mého mládí jsme třeba světlý dub při renovaci velmi úspěšně bělili a čistili i sk… poslední
Zdeněk z Medlova 28.05.2015 10:29
Zdeněk z Medlova

Pokud je na dýze nějaký lak, v první řadě musí dolů - na rovných plochách nejlépe cidlinou (je to jakási kolmo k materiálu postavená špachtle), tím se seškrabe lak. Potom excentrickou bruskou zarovnat případné rýhy. Když je dýha čistá, zkusit opatrně peroxyd vodíku, ale možná že již jsou dnes jiné přípravky na bělení dřeva. Dá se ale předpokládat že po mechanickém očištění zašlé vrstvy laku žádná chemie už potřeba nebude, stačí znovu nalakovat. Ale pozor, musí to být lakem, který nežloutne, jinak Vás tyhle galeje čekají znovu.

Děkuji za radu. Obrousit by to šlo, dýha je dost silná, jen se bojím, že to tím lakem fakt ztmavne. Přemýšlela jsem o transparentním včelím vosku, jen nevím jestli se může použít bez nějakého podkladového nátěru. Olejování nepřipadá v úvahu. To jsem zkoušela na boku, kde to není vidět a vypadá to ještě hůře než před tím. Další možnost je jasanová tapeta nebo použít jako palivo do krbu.

Mám také čtyřicetiletý nábytek odýhovaný jasanem a tu tmavou barvu opravdu dělá lak. Pokud se v místnosti kouří, tak to je o to horší. Jasan jako takový není bůhvíjak světlý, jako třeba bříza, takže i když to pracně obrousíte, nemusíte být s barvou dýhy spokojená. Jednoduše zkuste někde na boku oškrábat lak - nejlépe skleněným střepem. Rozbijte kousek tabulky skla a vypouklým lomem kolmo k materiálu škrábete jako špachtlí (tak to dělají staří truhláři a řezbáři) a uvidíte. Jinak dobrý lak by neměl ztmavnout. Je potřeba aby byl na povrchu dýhy, nesmí se vsáknout jako olej nebo vosk.

Děkuji za Vaše rady. V místech kde je nábytek přisunut k sobě zůstala barva snad v původním stavu a je hodně světlá. Tu tmavou barvu mohly způsobit různé leštěnky a také topení v krbových kamnech. Budu pokračovat po vánocích, teď už nemám čas. Přesto Vám ještě jednou děkuji a přeji hezké svátky. Hana.

A co místo odlakování a vybělování? Sundat celou svrchní část dýhy a pořídit si požadovanou barvu. Zajímavý vzorníky mají zde třeba - www.alpidyha.cz a pak položit novou dýhu? Protože nevím jestli to broušení a úprava a lakování, prostě není za A) moc časové náročné a za B) nevím jestli bych se jako lajk do toho pustil.

Vzpomínám si že za mého mládí jsme třeba světlý dub při renovaci velmi úspěšně bělili a čistili i skvrny kyselinou šťavelovou, byla ředěná ale poměr si již nepamatuji, jen to že jsme ji míchali do skleněné nádoby.Povrch jsme potřeli roztokem i přes lak a za mokra pak brousili ocelovou drátěnkou a smirkem.Brousit velmi jemně, dýha je tenká anemusí být všude stejně silná....možná výrobce někde přitlačil.Po broušení co nejvíce vysušit nejlépe suchými pilinami! Moc nerozmočit aby se dýha nezvlnila a nesušit prudce, popraskala by.Při broušení se naruší lak a roztok pak pronikne i pod něj.Hodně zdaru!:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru