Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rady ohledne krbu

Zdravím,
prvně k tomu sklu. Ono samočistící sklo má dnes prakticky kterákoli vložka, je to nutné agitační heslo, aby prodali. Nicméně realita je jiná v každém výrobku. Prvně oplach skla funguje nejlépe na klasických rovných dvířkách, jakékoli oblouky, vypukliny nebo cokoli další tuto funkci potlačují. Druhak, pokud píšete, že když otevřete přívod vzduchu, tak se sklo vypálí, tak oplach funguje zřejmě správně. Když máte přiškrcený přívod vzduchu, tak sice topíte, ale krb Vám hodně dehtuje. Proto vše dokola černá (sklo, šamot apod.). Při dehtování se Vám samozřejmě zanáší i kouřovod a komín. Pokud máte výměník nad ohništěm, tak i jednotlivé průduchy, které zanesené následně snižují účinnost výměníku. Je tedy potřeba správně odladit přívod vzduchu a zajistit, aby dřevo v topeništi hořelo jasným plamenem a aby nastal proces onoho vypalování černých stěn a skla. Jen v tomto režimu krb funguje správně a má nejlepší účinnost. Měli jsme vložku, kde po dvou zatopeních bylo sklo úplně černé a nebylo vidět dovnitř. Nyní máme druhým rokem jiný typ (Romotop) a tam jsem to sklo ještě nečistil. Oplach funguje opravdu dokonale.
K tomu bufnutí, to bude zase o tom vzduchu a kyslíku na hoření, pokud ten oheň dusíte a krb dehtuje, tak otevřením dvířek se tam nahrne hromada kyslíku, který dříve nebo později bufne. ;-) Řešil bych to opět správně nastaveným přívodem vzduchu a hořením (nesmí černat sklo a dehtovat, pak Vám to nebude takhle bufat a druhak otevírat dvířka velmi velmi pomalu, aby se nastavil tah a přívod kyslíku z dvířek.
Další věc, pokud máte vyndávací sklo ze dvířek, tak jej sundejte a očistěte těsnění a celkově usazení skla. Byť se to nezdá, tak řada vložek si přibírá vzduch i tudy a když to nejde, tak se zase "dusí"...
m.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny