Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna hořčíkové anody

Anodová tyč tam není kvůli vázání usazenin. To že tam usazenin nebylo mnoho značí spíš, že se změnila kvalita vody a neobsahuje tolik minerálních látek.
Anodová tyč by měla omezit tzv. elektrochemickou korozi.
Ta vzniká tak, že mě z nepochopitelných důvodů, se dělají topná tělesa, případně nějaké teplosměnné trubky z mědi. Ve vodě, která tvoří elektrolyt, vznikne elektrický článek, měď -ocel.
Tím mezi topným tělesem a nádobou teče proud. Tento proud naleptává nádobu bojleru a může vést až k proděravění.
I smaltovaná nádoba je ohrožena, protože smalt ve vodě není dokonalý izolant. V některém místě dojde tímto působením k odloučení smaltu od nádoby a tam se soustředí ještě větší elektrokoroze.
Anodová tyč svojí velkou elektroaktivitou přebere funkci anody elektročlánku. Tím neteče proud mezi topením a nádobou, ale mezi topením a an. tyčí. Místo nádoby koroduje anodová tyč, proto po čase zmizí. Já mám bojler Tatramat se smaltovanou nádobou. An. tyč jsem měnil jednou a po zjištění, že stojí cca 400,-, jsem ji víckrát neměnil. Bojler mám už asi 18 let a zatím neteče.
Nevím, jestli to má podstatný vliv, ale u mého bojleru lze upevnit topné těleso izolovaně, použil jsem silikonovou gumu. Těleso jsem neuzemňoval. (nádobu ano). Tím se omezí proud mezi tělesem a nádobou. Nebo an. tyčí,kdyby tam byla.:puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny