Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nabití kondenzátoru špatnoi polaritu

Elektrolytické kondenzátory není vhodné nabíjet na hranici dovoleného napětí, vždy je vhodné, aby byla rezerva. Nabíjení nad dovolené napětí vede k nárůstu svodového proudu a k poškození až destrukci kondenzátoru.
Krátkodobé nabití na opačnou polaritu, pokud současně není překročeno dovolené napětí, zpravidla kondenzátor hned nepoškodí.
Pokud opačné nabití trvá delší dobu (víc než několik sekund), nastane rozpouštění dielektrické vrstvy na kladné elektrodě. Úbytek dielektrické vrstvy je úměrný času a napětí. Rozpouštěním dielektrické vrstvy dochází ke snižování napěťové odolnosti kondenzátoru a tím k dosažení hodnoty kdy již kondenzátor neudrží přivedené napětí, svodový proud prudce vzroste a kondenzátor exploduje (nebo uvolní přetlak pojistkou).
Pokud byl kondenzátor omylem krátkodobě připojen na opačnou polaritu, ale nebylo to dlouho, aby došlo k velkému poškození, nebo k průrazu, po připojení na správnou polaritu zjistíme zpravidla zvýšený svodový proud.
Pokud není svodový proud tak velký, aby se kondenzátor zahříval, necháme jej připojený na napětí. Po určité době, vlivem svodového proudu a elektrochemické reakci dojde k obnově dielektrické vrstvy. Následně k snížení svodového proudu a obnově původních vlastností.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny