Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Regulace otáček elektromotoru

Ahoj, chtěl bych se zeptat, jestli jde například regulátor z vrtačky, kde se reguluje rychlost otáček elektromotoru stlačením spínače, připojit nějak k otočnému zařízení, aby se ta regulace prováděla ne stlačením ale otáčením nějakého spínače. Jestli na to jde použít ten regulátor z vrtačky a udělat ho na otáčení. Děkuji za odpovědi.

A pak bych se chtěl zeptat, co všechno potřebuji na regulaci otáček u elektormotorů. Mám tři, dva z pračky, myslím že jsou o výkonu 360W a mají asi 3600ot./min. A pak mám jeden slabší. Potřeboval bych, aby se daly všechny najednou připojit do zásuvky a aby se u každého zvlášť dala regulovat rychlost otáček. Moc děkuji za odpovědi a za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Regulace otáček třeba ve vrtačce se dřív dost řešila třeba v Amatérském rádiu. Jde o to, jestli je t…
Yarda 06.11.2013 21:26
Yarda
chci to použít na tenisový nahrávací stroj. Jen jsem chtěl vědět prosím Vás, jak je ten regulátor v…
Tomáš 1987 06.11.2013 22:09
Tomáš 1987
v tej vrtacke to bude zrejme tiez potenciometer, len posuvny, to predsa uvidis, a da sa to aj zmerat…
MM.. 06.11.2013 22:12
MM..
zdravím su ještě mladej kluk teprve půl století starej, ale komutátorovej motor v pračce sem ještě n…
zetka 06.11.2013 22:21
zetka
"zetka" - Tak jsme asi stejně staří, ale koukáme každý do jiný mašiny - většina praček dnes používá… poslední
mirektatra 09.11.2013 08:18
mirektatra

Regulace otáček třeba ve vrtačce se dřív dost řešila třeba v Amatérském rádiu. Jde o to, jestli je to motorek s komutátorem, tam se to dá řešit tyristorovým regulátorem s potenciometrem, většinou otočným, ve vaší vrtačce je asi lineární, nebo jestli je to asynchronní motor s kotvou nakrátko, tam v případě třífázového motoru je nejlepší frekvenční měnič, může být problém, jestli při tomto použití bude stačit chlazení motoru. U praček budou motory asi nějaké speciální jednofázové s několika vinutími - pro nízké otáčky a změnu směru při praní a pro vysoké otáčky při ždímání.
K čemu to chcete použít?

chci to použít na tenisový nahrávací stroj. Jen jsem chtěl vědět prosím Vás, jak je ten regulátor v té vrtačce, jestli ho mohu použít a změnit, aby se ovládal místo stlačením nějakým otočným spínačem?

v tej vrtacke to bude zrejme tiez potenciometer, len posuvny, to predsa uvidis, a da sa to aj zmerat.
Zmysel toho prispevku vyssie bol hlavne upozornit na to ze neni motor jak motor a neni regulator jak regulator, a neda sa zapajat co ta napadne kam ta napadne. Ale tie z pracky budu asi tiez komutatorove (len nebudes vediet ktore vinutie zapojit jak a preco) takze skusit to mozes.

"zetka" - Tak jsme asi stejně staří, ale koukáme každý do jiný mašiny - většina praček dnes používá komutátorové motory právě pro jednoduchost jejich regulace. Obávám se ale, že tím konstruktér vytvoří v pračce "kurvítko",kterým omezuje její životnost a tedy zabezpečuje trvalý odbyt výroby :-(.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru