Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Regulace otáček elektromotoru

Motor který se dá regulovat jednoduchým regulátorem se pozná tak, že má vinutý rotor a uhlíky. Potom je možné použít regulátor z vysavače, jak zde bylo zmíněno. Pro větší výkon je ale potřeba triak vybavit větším chladičem, protože ve vysavači je chlazen velkým proudem vzduchu, tak je chladič malý.
Nebo je možno třeba použít stavebnici http://stavebnice.postreh.com/select.php?link=PT01 9 cena asi 200,-.
Regulátor z vrtačky by šel použít také, musel by se zapojit otočný potenciometr místo původního posuvného v tlačítku ale bylo by potřeba změřit hodnotu. Ale to se mi zdá nevýhodné, jako náhradní díl bude dost drahý, navíc ve většině vrtaček je řešen jako půlvlnný, reguluje jen z části a od určitých otáček nastoupí pomocný spínač v tlačítku a vrtačka běží naplno.
Tím nelze otáčky regulovat v celém rozsahu.
Dalším kritériem je, jak mají být regulované otáčky stabilní, vzhledem k zátěži motorku. Jednoduché regulátory regulují tak, že je výkon motoru měkký, to znamená, že nastavíme li otáčky a pak zvýšíme zátěž, tak motor zpomalí. Tak se chová například regulátor z vysavače. Pokud by byly větší nároky na stabilitu, je nutný reg. se zpětnou vazbou, který je složitější.
Například http://www.elektronikacz.borec.cz/Data/Regulator%2 0rychlosti%20motoru.htm má zpětnou vazbu, ale reguluje jen v omezeném rozsahu. Zapojením je to regulátor z vrtačky.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny