Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dulek v trubce od zemniho plynu

Dobry den. Mam maly problem, pridelaval jsem na venkovni stenu domu postovni schranku ktera se sklada ze 4 kotvicich otvoru, vrsek jsem navrtal v poradku ale kdyz jsem chtel navrtat spodni kotveni tak se stal maler a lehce jsem navrtal ocelovou trubku od zemniho plynu ktera vede od HUP ke kotli,je tam mensi dulek. Byla mrcha schovana pod omitkou a ja na ni uplne zapomel. Trubka ma asi 3 mm a dulek ma asi 1 mm .Jaka je lepsi cesta, zalepit trubku tekutym kovem ci vypustit z ni plyn a dulky zavarit elektrodou (svareckou)? Co se muze stat pokud tam dulek necham a znovu ocelovou trubku omitnu? Dekuji.

Předmět Autor Datum
chybělo tak málo...ještě že žijete.Měl by jste to dát spravit odborný firmě oproti potrvzení/revizi/…
kamzl 30.10.2013 21:23
kamzl
plynová potrubí se běžně svařují pod tlakem. Dále přivést k výbuchu malou dírku pod širým nebem prak…
touchwood 30.10.2013 22:38
touchwood
To může být zdrojem budoucích velkých problémů. Je porušena impregnace trubky (má mít pozink vrstvu)…
Rce. 31.10.2013 02:42
Rce.
Vidíte to tu nějak moc katastroficky :-D, zavařit pod tlakem je to ok, bez kyslíku to bouchnout nemů…
Uroboros 31.10.2013 07:05
Uroboros
vybusna koncentrace zemniho plynu je 6-16%, plynove potrubi NESMI! byt pozinkovane, doporucuji nevyj…
sourek 31.10.2013 12:25
sourek
Plynové potrubí, pokud vede pod omítkou, by mělo mít ochranu. Vlastní plynové potrubí je vedeno ve v…
tomassyr 31.10.2013 16:12
tomassyr
Tak je to v cajku. Po vikendu prijede ochotny plynar a pod tlakem autogenem dirky zadela. Budu mit k… poslední
pospa65 02.11.2013 18:09
pospa65

chybělo tak málo...ještě že žijete.Měl by jste to dát spravit odborný firmě oproti potrvzení/revizi/ podobné situace nejsou asi ojedinělé a firmy s tim počítají.

Bych se do toho moc nehrabal, jedna špatná jiskra a je neštěstí na světě.Obloukovou svářečkou bych do toho nešahal vůbec.Jestli máte topenářské zkouška tak autogen jedině.Vyříznout část potrubí a znova svařit v jeden nový kus.

Otázka je zda zbytkový plyn nebouchne a jestli tak jak moc.

Spravit by to chtělo, nějaký provozní tlak ten plyn má, přidá se k tomu matka příroda a bude pozdě.

plynová potrubí se běžně svařují pod tlakem. Dále přivést k výbuchu malou dírku pod širým nebem prakticky nejde, tam by bylo třeba o dost větší díry. Maximálně dojde k vznícení unikajícího plynu. Nebezpečná je až vyšší koncentrace plynu.

Tak jako tak by bylo vhodné zavolat plynaře a nechat je provést tlakovou zkoušku.

To může být zdrojem budoucích velkých problémů. Je porušena impregnace trubky (má mít pozink vrstvu), v důlku to začne rezavět a je zaděláno na veliký bum. Stačí vysoký atmosférický tlak, bezvětří, provalená trubka a hromadění plynu na místě. Pak projede kolem kuřák a zatáhne z cigarety... Řach! Údivem rozhodí rukama. Sto metrů daleko. Nebezpečí nehrozí asi ihned, nicméně bych neváhal ani minutu a zavolal plynaře aby kousek roury vyměnil. Upozorňuji, že uvnitř zdi se to nesmí šroubovat, jen vařit.

Vidíte to tu nějak moc katastroficky :-D, zavařit pod tlakem je to ok, bez kyslíku to bouchnout nemůže. Ideálněji bych viděl asi vaření CO než autogen. Ale to je otázka spíš pro plynaře. U nás před domem překopli potrubí o světlosti +- 5cm. Jediné co, že to hasiči zapálili a plynaři to přijeli spravit až za mnoho hodin. Žádnej problém, nikdo z toho katastrofu nedělal, ikdyž kravál to umí pořádnej :-). Plyn se může vznítit resp. vybouchnout až při určité koncentraci a to pod širým nebem prakticky nehrozí. Sranda je, že co jsem tak slyšel, tak oprava toho překoplého potrubí stála cca 2tis, ale ušlý plyn cca 20tis.

Plynové potrubí, pokud vede pod omítkou, by mělo mít ochranu. Vlastní plynové potrubí je vedeno ve větší trubce (chráničce). Je možné uložit pouze část plynovodu do chráničky, v chráničce nesmí být žádný spoj, ani lisovaný, ani pájený. Chránička musí být vyústěna do volného prostoru v bytě, pro pozdější kontrolu případného úniku - čichem, detektorem a při porušení potrubí se plyn nehromadí ve zdivu(např. porotherm nebo itong ,tam se toho vejde). Konzultace s plynařem neuškodí ,nejlépe na místě činu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru