Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vlhký roh zdi v obýváku

Zdravím,
Mám v obýváku jeden roh zdi vlhký,před 2 lety nahozen sanační omítkou.Pak vymalováno primalexem.
Potřeboval bych radu jak se zbavit té vlhkosti,starý nátěr oškrábu,ale co dát potom,je vhodné natřít penetrací a pak nějakým nátěrem?
Našel sem na internetu že by mohlo pomoci natřít silikátovou penetrací od primalexu a pak vymalovat primalexem silika.
Je toto vhodné?pomůže to?
A nebo by bylo lepší natřít penetrací fungicidní od primalexu?A pak vymalovat?Čím?

A nebo může někdo poradit lepší radu?

Díky za každé nápady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ve studeném bytě s kamny, kde se hodně chodí a větrá, se vlhkost sráží na ještě studenějších místech…
náhodný 30.10.2013 11:08
náhodný
Já jsem podobný problém řešil jinak. Po koupi domu jsem objevil problém s plísní, který původní maji… nový
Libor31 07.11.2014 15:51
Libor31
ano, zvýšil jste povrchovou teplotu stěny. To je třeba i tím, že se zeď zateplí.. poslední
milan.cukrar 09.11.2014 21:01
milan.cukrar

Ve studeném bytě s kamny, kde se hodně chodí a větrá, se vlhkost sráží na ještě studenějších místech, například na dlaždičkách, když se vaří nebo pere prádlo.

V sanovaných bytech, kde se zavřou a utěsní všechna okna, najednou zmizí přirozené proudění vzduchu a ve studenějších a nevětraných rozích se začne hromadit vlhkost, která ve vzduchu je už z lidské činnosti a přítomnosti naprosto běžně. A protože vzduch neproudí, nebo málo, tak se v rozích a za nábytkem může zviditelňovat jiným odstínem nebo dokonce tvorbou plísní.

Možné řešení, když není možné vytrhat plastová okna a dát opět dřevěná, kterými táhlo, je použít malý ventilátor - například z PC, nebo z chladiče procesoru z PC (jsou fakt malé a tiché, s odběrem pár miliampér, napájené 12 V, ale fungují už i od menšího napětí) a stejnosměrný zdroj - síťový adaptér na vhodné napětí a ventilátor zkusmo umístit tak, aby vzduch proudil koutem tak, aby se vlhký a studeným rohem ochlazený vzduch dal do pohybu a normálně odvětral s ostatním vzduchem a aby do rohu proudil teplejší vzduch z místnosti.

Závěr: použití ventilátorku a stejnosměrného zdroje napětí. Elektronici si mohou vyrobit i jednoduchý regulátor otáček ventilátoru.

Já jsem podobný problém řešil jinak. Po koupi domu jsem objevil problém s plísní, který původní majitel "zamaskoval" skříní. Šlo o to, že za skříní byla vlhká studená zeď na severní stranu. Další plíseň jsem objevil ve spárách plastových oken z počátku devadesátých let. (s výměnou oken jsem počítal už při koupi) Okna jsem vyměnil opět za plastová trojskla od firmy Vekra, protože je mi jasné, že dřevená okna nic neřeší. Naopak je nutné vybrat kvalitní okna, která budou dobře izolovat, aby nedocházelo k chladným místům, na kterých se bude srážet voda. U prochladlé zdi jsem odstranil skříň a na plíseň jsem aplikoval koncentovaný roztok Sava. Poté jsem ke zdi přistavil přímotop a zeď prohřál. Když jsou chladné a vlhké dny, tak zeď občas prohřeju a plíseň se doposud nevrátila, což už je 3 roky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru