Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vlhký roh zdi v obýváku

Ve studeném bytě s kamny, kde se hodně chodí a větrá, se vlhkost sráží na ještě studenějších místech, například na dlaždičkách, když se vaří nebo pere prádlo.

V sanovaných bytech, kde se zavřou a utěsní všechna okna, najednou zmizí přirozené proudění vzduchu a ve studenějších a nevětraných rozích se začne hromadit vlhkost, která ve vzduchu je už z lidské činnosti a přítomnosti naprosto běžně. A protože vzduch neproudí, nebo málo, tak se v rozích a za nábytkem může zviditelňovat jiným odstínem nebo dokonce tvorbou plísní.

Možné řešení, když není možné vytrhat plastová okna a dát opět dřevěná, kterými táhlo, je použít malý ventilátor - například z PC, nebo z chladiče procesoru z PC (jsou fakt malé a tiché, s odběrem pár miliampér, napájené 12 V, ale fungují už i od menšího napětí) a stejnosměrný zdroj - síťový adaptér na vhodné napětí a ventilátor zkusmo umístit tak, aby vzduch proudil koutem tak, aby se vlhký a studeným rohem ochlazený vzduch dal do pohybu a normálně odvětral s ostatním vzduchem a aby do rohu proudil teplejší vzduch z místnosti.

Závěr: použití ventilátorku a stejnosměrného zdroje napětí. Elektronici si mohou vyrobit i jednoduchý regulátor otáček ventilátoru.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny