Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak dojde k tomu, že pračka tzv."kope"???

Dobrý den, už poněkolikáté se mi stalo, že když jsem vyndavala prádlo z pračky a byla tak v kontaktu s bubnem + zároveň jsem byla opřena nekrytou částí těla o kovová futra, pračka mě "kopla". Je mi jasné, že to způsobil el. proud, ale jak je to možné? Doufám, že šlo jen o statickou elektřinu nahromaděnou na bubnu pračky po praní syntetických materiálů, ale zase na statiku to "kope" docela solidně...No, kdyby to bylo něco jiného, už bych sem ale asi nepsala...Před nedávnem tady byl opravář a říkal, že je taky chyba mít pračku zapnutou v roztrojce, prý to musí být přímo v zástrčce, i prodlužovačka vadí. prý mě to může i zabít...Bohužel jsem se nezeptala na podrobnosti, ale v prodlužovačce mám pračku stále, protože zástrčka v koupelně je uvolněná a jiskří...Může to být třeba tím? Díky a hezký den :).

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nepotřebuješ žádný proudový chránič ani nic jiného. Pračka asi není dobře uzemněná. V první řadě byc…
luboš555 29.10.2013 03:57
luboš555
...a co když je pračka dobře uzeměná a špatně je vana? Nebo co když je vyhřátý nulák na přívodu do d…
mirektatra 29.10.2013 15:24
mirektatra
Luboši napíšu to tak abys to chápal: pokud nemáš proudový chránič a dotkneš se fáze, tak se jistič b…
Wolve 29.10.2013 16:44
Wolve
Tohle chápu, ale právě proto si myslím že ten proudový chránič je zbytečný. Proč bych se proboha měl…
luboš555 29.10.2013 21:58
luboš555
Typický případ: Nastane zkrat fáze na kostru spotřebiče, který je pouze uzeměný a během 0,01sec je n…
mirektatra 29.10.2013 22:25
mirektatra
Dobře, nastane zkrat, a chceš mi říct že ten proud jde jenom zemí? Co sem viděl tak stejně ve všech…
luboš555 29.10.2013 23:02
luboš555
Zabijte ho někdo PROSÍM! Dva kabely v zásuvce je stará síť TN-C, která se v nových instalacích NESMÍ…
Wolve 29.10.2013 23:38
Wolve
To je zajímavý. To chceš říct že přes 1 jistič vedou 2 vodiče současně? Já sem viděl už hodně jistič…
luboš555 31.10.2013 19:58
luboš555
[http://kutilska.poradna.net/file/view/2405-995131- 533487420037894-1644603314-n-jpg] TOHLE UŽ NIKD… poslední
Wolve 31.10.2013 22:32
Wolve

Nepotřebuješ žádný proudový chránič ani nic jiného.
Pračka asi není dobře uzemněná.
V první řadě bych zkontroloval jestli zemnicí drát co vede ze šňůry je pořádně připojený k pračce, potom jestli není povolený v zástrčce ani v zásuvce ve zdi.
Nejspíš bude někde povolený šroub nebo ulomený zemnící káblík.
Já používám jednoduchou zkoušku: Vezmu zkoušečku, píchnu jí do fáze zásuvky, doutnavka se rozsvítí. Pak se druhou rukou chytnu toho co má být uzemněné, a doutnavka se musí rozsvítit o hodně víc. Pokud svítí pořád stejně, tak je to špatně uzemněné.
A co je dobře uzemněné to tě nikdy kopnout nemůže, ať se stane cokoliv. Protože dřív vypadne jistič.

...a co když je pračka dobře uzeměná a špatně je vana? Nebo co když je vyhřátý nulák na přívodu do domu? Tam, kde není rozdíl napětí, tam je bezpečno, ne tam, kde je uzeměno. Zeměkoule je mizerný vodič a člověku stačí ke smrti - no? Jaký tak asi proud, luboš555i :?:. A porovnej to s proudem jističe...

Luboši napíšu to tak abys to chápal: pokud nemáš proudový chránič a dotkneš se fáze, tak se jistič bude jen koukat na to jak se tam hezky smažíš a neudělá nic protože jím zkrátka více než těch 10A neprotéká a tudíž necítí potřebu vybavit.
Za to Fi to je jiný kafe ten jakmile se dotkneš fáze okamžitě vybaví (proto jsou hodnoty Fi 30mA,100mA atd.) protože pracuje na principu 1.Kirhofova zákona tedy proud který do Fi přiteče musí také pryč, dokonce je na to i vzoreček I1=I2
Rád bych ti popsal celkovou funkci Fi, ale obávám se že bys tomu asi stejně moc nerozuměl :-D

Tohle chápu, ale právě proto si myslím že ten proudový chránič je zbytečný.
Proč bych se proboha měl dotýkat fáze???
Pokud je vnější plechový kryt spotřebiče dobře uzemněný, tak právě NIKDY nemůže dojít k tomu, že bych se té fáze dotknul. Když začne spotřebič probíjet, tak ta fáze bude tím plechovým obalem spotřebiče odtékat do země a tím pádem to nebude fáze ale nulák. A až to probíjení bude větší než hodnota jističe, tak jistič vypadne. A do té doby se bude smažit nanajvýš spotřebič, ale ne já:)

Snad jedině kdybych strkal hřebík do zásuvky nebo se dotknul holých drátů nebo se fénoval ve vaně a podobné příklady. Ale to by snad dělal jedině mentálně postižený.
Anebo při opravování spotřebiče pod proudem, a to zase každý dělá na vlastní riziko.
Nebo mi řekni, kdy může nastat případ, že se člověk dotkne dřív fáze než obalu spotřebiče?

Typický případ: Nastane zkrat fáze na kostru spotřebiče, který je pouze uzeměný a během 0,01sec je na kostře 230V. Toto napětí je svedeno uzeměním do zeměkoule, kde dál pokračuje do zemniče u 200m vzdáleného sloupu přípojky, potom již po drátu do trafa. Potom začne stoupat proud a tím napětí pomalu klesá až do doby, kdy proud dosáhne vypnutí zkratové spouště jističe (řádově stovky Ampér). To se stane v nejlepším případě tak asi za 0,5sec, ale může to trvat i v řádu desítek minut, protože odpor uzemění neumožní průchod zkratového proudu a jistič tu poruchu vyhodnotí jen jako přetížení. Celou tuto dobu ale protéká (může protékat) tělem zasažené osoby proud, protože tělo je lepší vodič, než zeměkoule, který je smrtelný už za 0,1sec.
Jak vidíš, s mentálním postižením to nemá mnoho společného. A proudový chránič? Zachrání Ti zvídavé děcko, jež se rozhodne prozkoumat zásuvku hřebíkem, a to celé bratru za tisícovku :-).

Dobře, nastane zkrat, a chceš mi říct že ten proud jde jenom zemí? Co sem viděl tak stejně ve všech zásuvkách je zemnicí kolík propojený natvrdo s nulákem, a i když ne tak je to propojené ve skříni s jističema (to mi řekli i elektrikáři když mi dělali revizi), teď bydlím ve starším domě kde ještě natom nešetřili a do každé zásuvky vedou 3 dráty, ale stejně jsou spojené zemnicí kolík a nulák.
V nových panelácích už vedou do každé zásuvky rovnou jen 2 dráty.
Tak není jedno kterým drátem ten proud odchází?
Tak zkoumat zásuvku hřebíkem snad ani to děcko nebude...
Takže stejně když je spotřebič "uzemněný", je vlastně kostra spojená s nulákem a to napětí nuláku je na ní pořád, i když spotřebič neprobíjí. Stejně tak na lustrech, ještě nikdy sem neviděl že by do lustru (pokud nemá dvojvypínač) vedlo víc drátů než dva.

To je zajímavý. To chceš říct že přes 1 jistič vedou 2 vodiče současně? Já sem viděl už hodně jističů, ale každý měl jen 2 šrouby na připojení drátů (vstup a výstup). Nevím jestli některý z nich byl ten Fi , tak to asi být nemohl...
Dneska se používají takové divné bílé jističe, to neznám, ale normální jistič si představuju takhle:
jistic-1-01bakelit.jpg

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru