Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak dojde k tomu, že pračka tzv."kope"???

Je to v pořádku, pokud je vše uděláno tak, jak to má být - tedy vše, co se strká do zásuvky a má kovový kryt, vše je připojeno třížilově:!: Pak je kostra vždy nulována a je pak jedno, na které straně je fáze (její poloha je pouze doporučená).
Že při zkratu jistič nevypadl vůbec, to jsem viděl párkrát, ale znovu si uvědom, že jde o to, aby vypadl dostatečně rychle - v řádu milisekund, tedy dřív, než vůbec nastane nebezpečí pro vše živé v okolí. A to, že jich při zkratu vypadne i několik za sebou, bývá známkou dobrého odporu celého vedení mezi poruchou a zdrojem, tedy nejbližším transformátorem a s tím jsi se už asi setkal, ne? Jistič má DVA systémy pro vypnutí: Při přetížení obvodu zpravidla vypadne pouze nejbližší jistič - tedy zafunguje jeho systém pro ochranu před přetížením, který je navržen tak, aby reflektoval postupné ohřívání vedení nadproudem. Zato při zkratu funguje tzv. ZKRATOVÁ SPOUŠŤ, která vypne co nejrychleji, ale k tomu potřebuje značnou sílu, tedy i (ten již mnohokrát zmíněný) velký proud. No a ten nastane JEDINĚ, pokud má celé vedení od poruchy ke zdroji a zpět, malý "celkový" odpor (odborníci tomu říkají "impedance", ale to už je pro Tebe zbytečně složité).
- Hele, abych z Tebe "udělal" elektrikáře, na to nemám dost znalostí, ani pro to není určená tahle "laická poradna". Postuduj si něco málo v učebnicích pro učňovské školy elektrotechnické - není to drahý a je to k tomu určený čtivo. Ubezpečuju Tě, že nebudeš první, a snad ani poslední :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny