Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak dojde k tomu, že pračka tzv."kope"???

Chápeš že pro to abys dostal ránu elektřinou je podstatné abys byl uzemněný, když nebudeš uzemněný můžeš si sahat na fázi jak chceš.
Příklad: proč se asi ptáčkové co sedají na distribuční vedení neusmaží??
Je to tak jednoduché, když není obvod uzavřený nemůžeš dostat ránu, jenže dokud si nekoupíš jetpack budeš stále uzeměný.
Můžeš si udělat takový experiment: kup si plochou baterii,malou žárovku a kousek drátku. Po té co omotáš drátky na oba póly baterie tak kladný pól omotej na závit žárovky a druhý nechej volně. Co pozoruješ? Ano žárovka nesvítí, ale proč.
Použijeme tedy onen selský rozum a dojdeme k závěru, že zřejmě nebude uzařený obvod. Zkus tedy přiložit druhý drátek (tedy záporný pól) na spodní kontakt. Nyní můžeme pozorovat, že žárovka svítí. Ale jak je to možné? Opět je to jednoduché, z kladného pólu baterie (+) jsme přivedly proud na závit žárovky, kde proud odvede svou práci a vrací se pomocí spodního kontaktu zpět na záporný pól baterie a tím je obvod uzavřen.

Omlouvám se prohodil jsem póly, žárovce je sice jedno kam přivedeme proud, ale správně by se měl připojovat na již zmíněný spodní kontakt, ale pro potřeby tohoto experimentu je to nepodstatné.

Tak to funguje i u vedení NN (tedy nízkého napětí 230V) Pokud se dotkneme fáze a nebudeme uzemněni, nebude tím pádem ani uzavřený obvod, ránu el. proudem tedy nedostaneme.
Ale jak jsem již psal, je jen málo situací ve kterých bychom nebyli uzeměni.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny