Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak dojde k tomu, že pračka tzv."kope"???

Dobrá, tak trochu pro laika: Koupelna je svým charakterem z elektro hlediska nebezpečný prostor. Aby se nebezpečí eliminovalo, je nad normální zabezpečení proti úrazu el. proudem v tomto prostoru provedeno tzv."pospojení", které funguje tak,že ikdyž se přeruší kdekoliv "nulák" a "fáze" se dostane na kostry spotřebičů, vodovodní baterie atd., nevznikne zde přítomným osobám nebezpečí /pro rýpaly: bezpečné i v rozvodech TNC/. Jak je to možné? Dosti silný "drát" pospojení, kterým jsou propojeny všechny dosažitelné vodivé předměty a kolík zásuvek uvede všechny tyto předměty na stejný potenciál = není tam rozdíl napětí. Přirovnal bych to stavu, kdy si vlaštovka sedne na drát vysokého napětí: Napětí je i v ní, ale není jiné, než v jejím okolí, proto se jí nic nestane.
Kde je tedy chyba u Vás? Inu v tom, že se bojíte použít jiskřící zásuvku v koupelně a proto přes prodlužovák používáte zásuvku od jinud. Jako laici si nejste vědomi, že jste tak vyřadili onu zvýšenou ochranu pospojením tím, že jste do chráněného prostoru "zavlekli" cizí napětí z nepospojeného okruhu.
Myslím, že takhle je to dost pochopitelné :?:.
A utažení jiskřícího drátu v zásuvce? Možná pomohlo, možná ne - doporučuji nechat změřit "impedanci ochranné smyčky" šikovným elektrikářem, který má potřebný měřící přístroj. Mají jej všichni revizáci, ale šikovní elektrikáři si jej dovedou vypůjčit, nebo mají starší, kterými revize již nelze provádět, ale pro základní informaci stačí.(Nejsem revizák, ale měřák mám taky).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny