Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Expanzomat vs otevřená expanze

Zdravím všechny rádce, mohl by mi někdo prosím osvětlit výhody a nevýhody expanzomatu proti normální volně otevřené expanzní nádobě?
Doma máme topení na tuhá paliva tj. ve sklepě Viadrus, oběhové čerpdlo a po domě rozvody v mědi k radiátorům.
V soustavě byl původně expanzomat který ale po 4 letech odešel do věčných lovišť a já teď řeším čím ho nahradit. Přijde mi že ta otevřená expanze bude taková bezúdržbovější, než řešit tlaky a nastavení a zapojení expanzomatu.
Děkuji za případné rady a postřehy. Koptěch

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Otevřenou expanzní nádobu chápu jako krok zpět. Nejen, že musí být nad nejvyšším místem soustavy, ne…
mirektatra 17.10.2013 02:39
mirektatra
Ne ze bych s tim nesouhlasil a instalaci otevreny expanze nepovazoval v dnesni dobe za pitomost, ale… poslední
bahno 17.10.2013 20:23
bahno

Otevřenou expanzní nádobu chápu jako krok zpět. Nejen, že musí být nad nejvyšším místem soustavy, nezámrzně provedená, PŘÍMO SPOJENÁ SE ZDROJEM TEPLA odpovídajícím průřezem potrubí, má mít kontrolu o naplněnosti do místa, odkud se soustava napouští, ale navíc tím, že je otevřená, dochází k okysličování vody v systému /koroze/, odpařování /nutnost doplňování/... Snad jedinou "výhodou" může být "automatické" odvzdušnění větve, na kterou je zapojená, to lze ale do značné míry vyřešit u expanzomatů i automatickým odvzdušňovákem. Preferuji uzavřený systém.

Ne ze bych s tim nesouhlasil a instalaci otevreny expanze nepovazoval v dnesni dobe za pitomost, ale tem nevyhodam lze alespon castecne predejit nalitim vhodnyho oleje do ty expanzky - 2-3dl. Funguje to dobre, do prvni bubliny napr. z pretopeni nebo zavzdusneni. Pak ovsem clovek resi, cim premalovat skvrny od oleje v mistnosti s expanzkou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru