Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Expanzomat vs otevřená expanze

Zdravím všechny rádce, mohl by mi někdo prosím osvětlit výhody a nevýhody expanzomatu proti normální volně otevřené expanzní nádobě?
Doma máme topení na tuhá paliva tj. ve sklepě Viadrus, oběhové čerpdlo a po domě rozvody v mědi k radiátorům.
V soustavě byl původně expanzomat který ale po 4 letech odešel do věčných lovišť a já teď řeším čím ho nahradit. Přijde mi že ta otevřená expanze bude taková bezúdržbovější, než řešit tlaky a nastavení a zapojení expanzomatu.
Děkuji za případné rady a postřehy. Koptěch

Předmět Autor Datum
Otevřená expanze musí být v nejvyšším bodě soustavy. Pokud tam na ní máte připojení a místo a nemrzn…
jirka44 12.10.2013 20:31
jirka44
taktiež som názoru, nový expanzomat, ak nemá výrobnú vadu jeho životnosť by mala byť cca 10-20 rokov…
Joseph 12.10.2013 21:58
Joseph
Jeden odkaz ohledně uzávěru k expanzomatu t.py
fibik 13.10.2013 20:25
fibik
Nojo, ono je to dvojsečné. Když tam uzávěr není, nedá se dobře dělat kontrola. Když tam je, a někdo…
jirka44 13.10.2013 20:48
jirka44
Jak psal Jirka44 "Otevřená expanze musí být v nejvyšším bodě soustavy". Pokud máte možnost dát expan…
náhodný 14.10.2013 16:13
náhodný
Otevřenou expanzní nádobu chápu jako krok zpět. Nejen, že musí být nad nejvyšším místem soustavy, ne…
mirektatra 17.10.2013 02:39
mirektatra
Uzavřený systém preferuje každý, kdo topenařině aspoň malinko rozumí. Jít z uzavřené expanze na otev…
ladaadal 17.10.2013 10:54
ladaadal
Ne ze bych s tim nesouhlasil a instalaci otevreny expanze nepovazoval v dnesni dobe za pitomost, ale… poslední
bahno 17.10.2013 20:23
bahno

Otevřená expanze musí být v nejvyšším bodě soustavy. Pokud tam na ní máte připojení a místo a nemrzne tam, tak je to celkem fuk. Expanzomat má mít teoreticky jakési výhody co se týká rozpuštěných plynů ve vodě, ale to vám vysvětlí spíše nějaký topenář. Pokud je instalace udělaná na expanzomat, tak bych ho tam zase vrazil, nestojí snad majlant.

taktiež som názoru, nový expanzomat, ak nemá výrobnú vadu jeho životnosť by mala byť cca 10-20 rokov

Expanzná nádoba je samozrejme lepšie blbovzdorná ale s jej instaláciou je potrebné rátať na začiatku instalačných prác.
Expanzná nádoba má byť pripojená na vratnú vodu co najbližšie ku kotlu, potrubie nesmie mať žiadny uzatváraciu aratúru, doporučené je tiež instalovať na expanznú nádobu prepadové potrubie a to taktiež zviesť do kotolne.
Účeom toho je možnosť vidieť pri naplňaní systému vodou, okamih kedy je hladina tak vysoko že voda preteká prepadom, vtedy je istota že systém je naplnený .

Dodatočne umiestniť do výšky cca 0,5 m a viac, nad výšku najvyššie umiestneného topného telesa, nádobu u bežných objektov cca 15-30 l, k nej doviesť z kotolne dva trubky cca 3/4", surovej stavby žiadny problém, v obývanom byte to nebude ani jednoduché ani lacné.

Jak psal Jirka44 "Otevřená expanze musí být v nejvyšším bodě soustavy". Pokud máte možnost dát expanzní nádobu někam do nejvyššího bodu soustavy, tedy výš než je horní hranice radiátorů v nejvyšší místnosti (například na půdu, na schodiště, atd, ale tam, kde nemrzne, aby voda v expanzní nádobě nezmrzla), a máte kam odvést případnou přetékající vodu z expanzní nádoby někam mimo dům, (například rourou na střechu a odtud do okapu), je to také řešení. Navíc má tu výhodu, že pokud je expanzní nádoba naplněná vodou, slouží zároveň jako rezervoár, ze kterého se doplňuje voda do radiátorů, když při odvzdušňování se vzduchem také nějaká odteče.

Expanzomat ve sklepě u radiátoru je hned po ruce, v teple, nemusí se instalovat někam vysoko na konzole, kde se k němu špatně může.

Otevřenou expanzní nádobu chápu jako krok zpět. Nejen, že musí být nad nejvyšším místem soustavy, nezámrzně provedená, PŘÍMO SPOJENÁ SE ZDROJEM TEPLA odpovídajícím průřezem potrubí, má mít kontrolu o naplněnosti do místa, odkud se soustava napouští, ale navíc tím, že je otevřená, dochází k okysličování vody v systému /koroze/, odpařování /nutnost doplňování/... Snad jedinou "výhodou" může být "automatické" odvzdušnění větve, na kterou je zapojená, to lze ale do značné míry vyřešit u expanzomatů i automatickým odvzdušňovákem. Preferuji uzavřený systém.

Uzavřený systém preferuje každý, kdo topenařině aspoň malinko rozumí. Jít z uzavřené expanze na otevřenou by znamenalo, že za pár let vyřežeš radiátory a vrátíš se k lokálním kamínkům v každé místnosti. Ačkoli v dnešní době stále narůstajících nároků na emise a tím navyšování finanční režie každé domácnosti se k tomuto kroku může začít schylovat v mnohém domku.

Ne ze bych s tim nesouhlasil a instalaci otevreny expanze nepovazoval v dnesni dobe za pitomost, ale tem nevyhodam lze alespon castecne predejit nalitim vhodnyho oleje do ty expanzky - 2-3dl. Funguje to dobre, do prvni bubliny napr. z pretopeni nebo zavzdusneni. Pak ovsem clovek resi, cim premalovat skvrny od oleje v mistnosti s expanzkou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru