Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Úraz elektrickým proudem

Jak už tady bylo uvedeno, taková otázka by neměla ani padnout. Řeší to jeřábnické předpisy a při jejich dodržování taková situace nesmí nastat. Do jisté míry tomu pomáhají i indikátory napětí. Ale budiž, předpisy se porušují.
K pneumatikám: Už dlouhou dobu se pneumatiky dělají jako vodivé, aby se vozidlo nenabíjelo statickou elektřinou. Mají sice dost velký odpor, ale například při přivedení napětí 25 kV jsou vodivé dost na to aby procházejícím proudem vzplanuly a explodovaly. Tím pádem je jedno, jestli je jeřáb zapackovaný nebo ne, stejně zkončí na ráfkách.
Také se jedná o to, s jakým vedením k dotyku dojde. Při dotyku s vedením 230/400V
Se nemusí nic stát, je li jeřáb dobře uzemněn třeba packami v mokré zemi. Nejspíš někde vypadnou pojistky. Pokud stojí jen na gumách, nestane se nic, pokud se jeřábu nikdo nedotýká, nebo není v těsné blízkosti. Pokud by se stalo to, že rameno zůstane spojeno s vedením, je nutno nevystupovat z jeřábu, nebo doskočit co nejdál. Pokud je jeřáb pod proudem, jsou lidé v blízkosti ohroženi krokovým napětím.
Při dotyku s vedením vysokého napětí, záleží jaká je to soustava. Bývá izolovaná, takže jednopólový dotyk nemusí způsobit hned blesky a oheň, přesto je vhodné nevystupovat pokud je rameno stále v blízkosti, protože i kapacitní proud může být velký a vedení může již mít chybový stav v druhé fázi.
Při dotyku s drážním vedením 25kV to bude rachot dost velký, protože pojistky jen tak nevypadnou:-)druhý pól je uzemněn a pneumatiky jsou pro toto napětí vodivé dost. Pokud by k tomu došlo, a nebylo možno výložník oddálit, v žádném případě neopouštět kabinu jeřábu. V kabině jeřábník bude na stejném potenciálu.
Krokové napětí bude velmi silné. Pokud někdo nezajistí vypnutí, hrozí vznícení pneumatik, požár vozidla, vznícení hydraulického oleje, výbuch naftové nádrže.
Asi bude lepší pomalu vystoupit z jeřábu a nechat se zabít proudem, než uhořet.
Ještě myslíš že je vhodné občas trochu riskovat???

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny