Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vytvoření laseru

Ahoj. Chtěl bych si postavit laser, neznáte nějaké schéma? Dneska se operuje s megawatovými lasery, to je samozžejmě na profesionální použití. Mě stačí něco slabšího.
Našel jsem tohle video, Jak jednoduše postavit laser ze starého PC, takže si myslím, že postavit si vlastní, řekněme 200mW laser by nemuselo být tak nákladné?

Pokud tu zavítá nějaký zasvěcený člověk, budu rád :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Stále neuvádíš to podstatné, co by měl ten laser dělat. Pokud chceš řezat do tenčího plastu, tak to…
Craft 04.10.2013 19:50
Craft
Jo kdyby jen 110 000, já mám ve firmě jeden z těchto laserů, stál skoro mega. K tomu je potřeba ješt…
Rce. 05.10.2013 00:32
Rce.
No jo, ale to máš značku a už ho máš asi déle. Dneska se dají již pořídit mnohem levněji. On má výro… poslední
Craft 05.10.2013 06:52
Craft

Stále neuvádíš to podstatné, co by měl ten laser dělat. Pokud chceš řezat do tenčího plastu, tak to se dá i s laserem z vypalovačky. Tuším, že někde na youtube jsem před časem viděl nějakou úpravu. Každopádně profi řezací lasery používají vodou chlazenou trubici. Jenom samotná trubice stojí i s dopravou kolem 400 USD. Kamarád takový profi laser používá a je to celkem velké zařízení v ceně kolem 110 000kč. Zvládne řezat plasty i dřevo do cca. 8mm. Záleží samozřejmě na výkonu laseru. Ty nejvýkonnější řežou i kov. Laserů je jinak velké množství, viz. třeba Laser
Ale jak tady zaznělo, stačí malá nepozornost a je problém. Prostě je potřeba vědět, co děláš. Pokud si třeba nechtíc poškodíš zrak, je to bohužel nevratné. Je to stejné, jako by jsi si chtěl doma vytvořit vlastní RTG zařízení, ale i to je samozřejmě možné a zrovna na danyk.cz to má tam také popsané. Ale ten člověk ví dobře co dělá, oproti různým kutilům. Takže nejdříve si nastuduj základy a pak si promysli nějakou stavbu. Nikdy ne opačně ;-)

Jo kdyby jen 110 000, já mám ve firmě jeden z těchto laserů, stál skoro mega. K tomu je potřeba ještě odsávání a čistička vzduchu s aktivním uhlím, jinak se z toho line - ne line, valí v dunách - velmi hromový smrad, hlavně když se dělá guma do razítek, to je puch jako by pálil starý čertový kopyta. Úmělé hmoty také vyluzují hromady čmoudu, smradu a toxických zplodin. To není jen tak, něco dělat laserem. U laika jde docela i o klepeta. Když se to pustí na plné koule, řeže to jako sviňa.

No jo, ale to máš značku a už ho máš asi déle. Dneska se dají již pořídit mnohem levněji. On má výrobu z Číny a je to velikosti většího pracovního stolu. Kupoval jej cca. před rokem přímo od výrobce z Číny a vyšlo ho to i se clem a dopravným lodí kolem 110 000kč. Má to i odsávání vyvedené ven, bez toho by se s tím nedalo v té místnosti dělat, to je pravda. Konstrukčně je přibližně stejný, jako ten trotec v odkazu. Čili krytý stůl s otevíratelným krytem a uvnitř pohyblivá laser hlavice. Je to ale trochu alchymie nastavovat hodnoty laseru a přífuk vzduchu pro řezání nového materiálu, aby byl výsledek co nejlepší. Často pro mě dělá nějaké díly a gravírování, tak už ten laser celkem znám a vím, co obsahuje. Je pravda, že to chce udělat sem tam údržbu v seřízení, ale když jsi technický typ, není to problém. Holt Čína, ale jinak funguje bezvadně. Řeže se nebo gravíruje většinou ABS, plexisklo, dřevo, kůže a sklo (pouze gravírování). Zkoušel se i molitan, ale ten to má tendenci trochu podél řezu jakoby naleptávat. Gumu na tom naštěstí nedělá, protože věřím, že by to byl pěkný smrad i s odsáváním :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru