Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vytvoření laseru

Ahoj. Chtěl bych si postavit laser, neznáte nějaké schéma? Dneska se operuje s megawatovými lasery, to je samozžejmě na profesionální použití. Mě stačí něco slabšího.
Našel jsem tohle video, Jak jednoduše postavit laser ze starého PC, takže si myslím, že postavit si vlastní, řekněme 200mW laser by nemuselo být tak nákladné?

Pokud tu zavítá nějaký zasvěcený člověk, budu rád :-)

Předmět Autor Datum
Nechcu moc rejpat, ale laserový ukazovátko koupíš za pár korun na tržnici.
Prasak 03.10.2013 08:35
Prasak
nemusí to být nákladné , ale může to být nebezpečné. Nejdřív se seznam s třídami laserů a bezpečnost…
paul 03.10.2013 10:59
paul
Nemusíš někdy ani svítit do oka, stačí úplně odraz (zrcadlo, okenní tabule, váza, popelník, lesklý p…
lk1 03.10.2013 12:38
lk1
Ĺaserove ukazovatko a laser s viditelnym spektrem paprsku jsou 2 rozdilne veci. Chci si ho vytvorit,…
Dok 03.10.2013 17:27
Dok
Tak si tady kup nějaký silnější ukazovátko 20-100-200mw na čínských eshopech seženeš i podstatně sil…
martas38 04.10.2013 17:35
martas38
Laser sa nerobi zo ziadnej diody ani cocky. To je len cinska nahrazka a ne laser. Na skutocny laser…
MM.. 04.10.2013 17:44
MM..
Co mas proti diodovejm laserum?
bahno 04.10.2013 19:47
bahno
To ze to neni vobec laser.
MM.. 04.10.2013 20:52
MM..
Trochu do toho dělám a každej díl do laseru stojí 200€ a víc. Krystal 800 atd. Kup si v číně ukazová…
Vaclaff 03.10.2013 20:41
Vaclaff
Tak to locknete ja si poradim sam. Jedine co poradite je kupit, na coz nepotrebuju kutilskou poradnu…
Dok 04.10.2013 19:17
Dok
No, kedze ides sa do tohu postat, tak by si mal vsetko vediet. Co ta vlastne este zaujima ? Ved prin…
Matfej 04.10.2013 19:41
Matfej
Cize tu nejde o nejaku schemu, lebo zapojit nejaku vybojku je hracka, ale problem je so zvyskom. Ele…
Matfej 04.10.2013 19:42
Matfej
No tak si vyrob cisty krystal. LOL. Uz vidim jak dome ti rastie kremikovy krystal v dokonale bezpras…
MM.. 04.10.2013 20:54
MM..
No tak si podle toho Danykova schématu navrhni plošňák, součástky vypájej ze starýho komplu, když je…
martas38 04.10.2013 21:31
martas38
Stále neuvádíš to podstatné, co by měl ten laser dělat. Pokud chceš řezat do tenčího plastu, tak to…
Craft 04.10.2013 19:50
Craft
No ved, neco jak laser z vypalovacky take jednoduche. Akorat to nechcem udelat tak ze vezmu vypalova…
Dok 04.10.2013 19:58
Dok
Sorry, ale dle povahy dotazu, bych to moc nedoporučoval. Až si způsobíš nějaký zdrav. problém, nemůž…
Craft 04.10.2013 20:15
Craft
Jo kdyby jen 110 000, já mám ve firmě jeden z těchto laserů, stál skoro mega. K tomu je potřeba ješt…
Rce. 05.10.2013 00:32
Rce.
No jo, ale to máš značku a už ho máš asi déle. Dneska se dají již pořídit mnohem levněji. On má výro… poslední
Craft 05.10.2013 06:52
Craft

Ĺaserove ukazovatko a laser s viditelnym spektrem paprsku jsou 2 rozdilne veci.
Chci si ho vytvorit, mam to jako hobby. Ja vim ze je to nebezpecne ale to snad neznamena, ze jsem psychopat co bude lidem svitit do oci? Podle vasich reakkci to tak vypada.
Samozrejme ze jsou treba ochranne bryle.

Nasel jsem napriklad toto: www.danyk.cz Je to základni schema pro 1W laser. Ja ovsem nepotrebuji 1W delo, kde dioda stoji 1000 korun, a cocka s optikou dalsich 500 korun.

Tak si tady kup nějaký silnější ukazovátko 20-100-200mw na čínských eshopech seženeš i podstatně silnější a levnější. Bude sice slabší, než je uváděný výkon, ale na pálení do plastu, praskání balonků, zapalování sirek, nebo poškození zraku to bude stačit opravdu bohatě.

Laser sa nerobi zo ziadnej diody ani cocky. To je len cinska nahrazka a ne laser. Na skutocny laser nemas komponenty a na kolene si ich neurobis.

P.S. navyse neviem ci na to potom nemusis mat nejake povolenie na vyssie vykony. A je to nebezpecne a plnu zodpovednost nesies ty (hlavne teda trestnopravnu pri tazkom ublizeni na zdravi)

Trochu do toho dělám a každej díl do laseru stojí 200€ a víc. Krystal 800 atd. Kup si v číně ukazovátko a máš to. Sítnici ti poškodí i laser z vypalovačky. Takže bacha. Jo mame lasery 1 až 150W

Tak to locknete ja si poradim sam. Jedine co poradite je kupit, na coz nepotrebuju kutilskou poradnu, nebo mi rikate o bezpecnosti, coz nebyl moj dotaz.

Chcem si ho vyrobit, jako hobby, a vy porad kup kup kup k cemu mi to bude? Ja ho nepotrebuju na hrani...

Lock prosim.

No, kedze ides sa do tohu postat, tak by si mal vsetko vediet. Co ta vlastne este zaujima ? Ved princip laseru je pomerne jednoduchy, len je problem s komponentami. Kde zozenies zrkadla na rezonator ? Aktivne mediu ? Ake ? Plyn ? Krysta rubinu ? Neodymove sklo ? Musis sa rozhodnut co vlastne chces. Najschodnejsie v domacich podmienkach mi pride laserove ziarenie z rubinoveho krystalu. Tam uz staci len poriadne zasvietit, troska to zosilnit v rezonatore a zvazok je na svete :D
Dalej som raz videl na nete nejaky pseudolaser, ktory vyuzival ako aktivne medium vzduch. Teda, zdalo sa ze to tak pracuje, akoze na dusikovych molekulach. Rezonator to asi ani nemalo, uz nepamatam, len take nejake kvantove pseudocudo.
Dalsia moznost je CO2 ako aktivne medium. To uz by sa dal postavit hodne vykonny laser, pokial by sa pouzila dlha trubica a velmi vykonny zdroj VN.

Cize tu nejde o nejaku schemu, lebo zapojit nejaku vybojku je hracka, ale problem je so zvyskom. Elektricke zapojenie lasera je viac menej hracka. Teda, treba mat na pamati ze sa casto naraba s VNkom. Ale to je nic v porovnani s problemami, ktore vznikaju pri zhanani ostatnych komponentov.

No tak si vyrob cisty krystal. LOL. Uz vidim jak dome ti rastie kremikovy krystal v dokonale bezprasnom prostredi. Chipy si robis tiez sam doma? Napr. CPU? Sak to sa zobere vrtacka a vyvrta sa trosku do kremika daco :)
Tak studuj a hraj sa. Odpovede si dostal spravne. Ze sa ti nepacia na nich nic nemeni.

No tak si podle toho Danykova schématu navrhni plošňák, součástky vypájej ze starýho komplu, když je nechceš kupovat, Laserovou diodu ze staré vypalovačky, spájej to a máš to. Nevím, co tady furt řešíš. Mimochodem se to dělá i tak, že z laserovýho ukazovátka vyděláš původní diodu a dáš tam tu z vypalovačky, ale to by sis musel koupit to ukazovátko místo bastlení zdroje...

Stále neuvádíš to podstatné, co by měl ten laser dělat. Pokud chceš řezat do tenčího plastu, tak to se dá i s laserem z vypalovačky. Tuším, že někde na youtube jsem před časem viděl nějakou úpravu. Každopádně profi řezací lasery používají vodou chlazenou trubici. Jenom samotná trubice stojí i s dopravou kolem 400 USD. Kamarád takový profi laser používá a je to celkem velké zařízení v ceně kolem 110 000kč. Zvládne řezat plasty i dřevo do cca. 8mm. Záleží samozřejmě na výkonu laseru. Ty nejvýkonnější řežou i kov. Laserů je jinak velké množství, viz. třeba Laser
Ale jak tady zaznělo, stačí malá nepozornost a je problém. Prostě je potřeba vědět, co děláš. Pokud si třeba nechtíc poškodíš zrak, je to bohužel nevratné. Je to stejné, jako by jsi si chtěl doma vytvořit vlastní RTG zařízení, ale i to je samozřejmě možné a zrovna na danyk.cz to má tam také popsané. Ale ten člověk ví dobře co dělá, oproti různým kutilům. Takže nejdříve si nastuduj základy a pak si promysli nějakou stavbu. Nikdy ne opačně ;-)

Sorry, ale dle povahy dotazu, bych to moc nedoporučoval. Až si způsobíš nějaký zdrav. problém, nemůžeš pak říci, že jsi nebyl tady nikým varován :-) Pokud už jsi někdy něco stavěl, tak je u toho i nějaké schéma a rozpis součástek. Ty pak koupíš např. v GME, GES, Hadex, TME, SOS electronic, RS Components, nebo na portálu Ebay, kde lze sehnat součástky i přímo od výrobce za zajímavější cenu. Spešl věci se pak nakupují přímo u čínských výrobců, kteří mají své prodejní stránky v drtivé většině v EN jazyce. Pokud je to nějaký exot součástka, tak pak jedině u výrobce. Jak prosté...

Zkus zavítat na fórum pro elektro bastlíře modules.php

P.S. Jinak použitím nějaké staré vypalovačky si hodně usnadníš své pokusy se stavbou. Snad to nebude to poslední, co jsi viděl a zapojil ;-)

Jo kdyby jen 110 000, já mám ve firmě jeden z těchto laserů, stál skoro mega. K tomu je potřeba ještě odsávání a čistička vzduchu s aktivním uhlím, jinak se z toho line - ne line, valí v dunách - velmi hromový smrad, hlavně když se dělá guma do razítek, to je puch jako by pálil starý čertový kopyta. Úmělé hmoty také vyluzují hromady čmoudu, smradu a toxických zplodin. To není jen tak, něco dělat laserem. U laika jde docela i o klepeta. Když se to pustí na plné koule, řeže to jako sviňa.

No jo, ale to máš značku a už ho máš asi déle. Dneska se dají již pořídit mnohem levněji. On má výrobu z Číny a je to velikosti většího pracovního stolu. Kupoval jej cca. před rokem přímo od výrobce z Číny a vyšlo ho to i se clem a dopravným lodí kolem 110 000kč. Má to i odsávání vyvedené ven, bez toho by se s tím nedalo v té místnosti dělat, to je pravda. Konstrukčně je přibližně stejný, jako ten trotec v odkazu. Čili krytý stůl s otevíratelným krytem a uvnitř pohyblivá laser hlavice. Je to ale trochu alchymie nastavovat hodnoty laseru a přífuk vzduchu pro řezání nového materiálu, aby byl výsledek co nejlepší. Často pro mě dělá nějaké díly a gravírování, tak už ten laser celkem znám a vím, co obsahuje. Je pravda, že to chce udělat sem tam údržbu v seřízení, ale když jsi technický typ, není to problém. Holt Čína, ale jinak funguje bezvadně. Řeže se nebo gravíruje většinou ABS, plexisklo, dřevo, kůže a sklo (pouze gravírování). Zkoušel se i molitan, ale ten to má tendenci trochu podél řezu jakoby naleptávat. Gumu na tom naštěstí nedělá, protože věřím, že by to byl pěkný smrad i s odsáváním :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru