Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Rozliaty metation

Zdravim,
Na zahrade sa nam v pivnici rozbila stara flasa s postrekom Metation . Udajne sa to uz koli toxicite nevyraba. Pivnica je viac menej zapustena v zemi, s dverami a jednym malym okienkom. Podlaha betonova. Akym sposobom to vycistit ? Uz je to asi 8 rokov co sa tam ta flasa rozbila a od vtedy tam nikto nebol. Je to bezpecne ? alebo co robit ? Rozklada sa casom ten metation ? Bojim sa tam napriklad pozametat, aby sa nejaky toxicky prach nedostal na kozu do pluc a podobne. Bojim sa tych svinstiev.
Diki

Předmět Autor Datum
Este dodam ze toho bol asi jeden liter, cize fakt hodne. Cele tie roky sa pivnica napouzivala, ale t…
Matfej 01.10.2013 18:19
Matfej
Voda, voda a zase voda. Hodně vodou vytírat a polejvat. Při stříkání zahrady se doporučovalo obléci…
Rce. 02.10.2013 00:46
Rce.
Metathion je organofosfat, cize nervovy jed. Nastastie jeho jedovatost pre teplokrvne zivocichy je d…
hzverbik 02.10.2013 14:06
hzverbik
Dakujem, takze vydrhnut saponatom a preplachnut to vsetko. Som teda rad ze sa to rozklada a nie je a…
Matfej 02.10.2013 20:20
Matfej
Myslim ze savo, se svyma oxidacnima ucinkama, by tomu taky pomohlo.
bahno 02.10.2013 21:31
bahno
Savo by som prave z opatrnosti nepouzil. Ked uz chemikaliu, tak nieco zasaditeho, trebars roztok sod…
hzverbik 03.10.2013 13:06
hzverbik
Podla udajov učinna latka by mala zdegradovat v prirodnych podmienkach po 73-245 dnoch,takže po 8-my… poslední
audax 04.10.2013 11:32
audax

Voda, voda a zase voda. Hodně vodou vytírat a polejvat. Při stříkání zahrady se doporučovalo obléci atombordel. I když za těch 8 let bude asi vyschlej na troud, těžko půjde vyplavit vodou. Složení se mi nepodařilo Gůůůůůůůůglem najít (s hledáním jsem to příliš nepřeháněl), ale s tou jedovatostí to nebude zase tak zlé. Metation se i nadále vyrábí, avšak výrobce nepožádal o prodloužení povolení v ČR. Stejné složení má spousta dalších přípravků. Je však faktem, že se dnes vyrábí daleko šetrnější přípravky na stříkání stromů.

Metathion je organofosfat, cize nervovy jed. Nastastie jeho jedovatost pre teplokrvne zivocichy je dost obmedzena, lebo ho vedia odburat. Podla mna sa nie je moc coho obavat. Inac samotnou vodou to umyt nepojde, bude treba nejaky ucinny saponat, kedze je to velmi dobre rozpustne v nepolarnych rozpustadlach (teda vo vode velmi slabo). Metation sa casom urcite rozklada, ale pomaha tomu UV ziarenie alebo bakterie.

Podla udajov učinna latka by mala zdegradovat v prirodnych podmienkach po 73-245 dnoch,takže po 8-mych rokoch by už nemalo hrozit žiadne priame nebezpečenstvo otravy,problem može byt prach a vykryštalizovane zbytky organofosfatov,ktore pri zvireni prachu/zametanie/možu napr.pri vnikniti do oči posobit ako žieravina,takže použit ochranne okuliare,respirator,to by malo stačit....

Zpět do poradny Nahoru