Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Výměna halogenu GU10 za LEDky GU10

Usporka sa ale minutu rozsvecuje a casom straca jas. To ti nevadi?
Nevadí, je to tak 10s a jsem za to docela i rád. Je to na oči mnohem příjemnější než rovnou 100%. Nejraději mám úsporku v pracovně 24W, 2700K s difuzorem - poměrně velká koule, nabíhá cca 2min, světlo je od ní velice příjemný, měkký, rovnoměrný. Mám jí tam 6 let a stále mi vyhovuje :-).
Ta za 100Kcs bude urcite blikat jak prasa.
Předpojatost ;-). Dnes už neblikají ani ty za 30Kč (ovšem životnost je mizerné a spektrum odporný). A že jsem na to poměrně dost citlivej. Vadí mi i blikání monitorů, některý zářivky s tlumivkou by mne asi rychle přivedli do blázince, ale úsporky mi nijak nevadí, tedy co se blikání týče, teplota a spektrum některých je stejnej humus jako mnohých LED.
a neviem odkial si nabral zivotnost 5let.
Bral jsem to prostě podle toho, že za 5 let budou LED úplně někde jinde, krom toho ty čipy taky odchází, snižuje se jim svítivost atd. Není to žádnej nesmrtelnej zázrak. I vysokotlaký výbojky se časem "vysvítí" a to ti klidně zaručim, že sodíkovak ti bude svítit klidně 20,30let možná i dýl, ale s jakou účinností. Navíc ty čipy hřejou jak prase, musí na nich být masivní chladiče, za prvé se vypalují, za druhé topí resp. mají +- stejnou účinnost jako zářivky, aspoň zatím.
V osvětlení se musím vyznat poměrně dobře, je to u mne polovina úspěchu toho co dělám jako koníček, LED zatím "sbírám" jen jako zajímavé hračky případně na různá měření a porovnávání, protože se zatím k nahrazení zářivek (výbojek všeobecně) použít nedají, nebo se to neuvěřitelně nevyplatí.
Je to jen nafouknutá bublina, lidi je kupují se nesmyslné peníze, aby byli IN. Za pár let, až se vychytají a cena jim klesne, tak budou fajn. Zatím mne ale nepřesvědčili k tomu, abych jimi začal něco nahrazovat ;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny