Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Výměna halogenu GU10 za LEDky GU10

Za 150Kč koupíš něco, co možná tak nějak podobně vypadá. Kvalitní začínají tak někde kolem 500Kč a opravdu kvalitní jsou ještě mnohem dražší a ani ty mne zatím moc nepřesvědčili.

Kvalitní zářivka (kompaktní úsporka, či lineárka s elektronickým předřadníkem) běží někde kolem 36kHz tj. žádné blikání se nekoná. Dokonce snad už jsou na trhu i 300kHz. Barva světla je u nich podstatně příjemnější resp. volitlená a spektrum plnější. Zvláště u třípásmových či "plnospektrých", to zatím bohužel u LED moc nehrozí. Při honu za svítivostí jde spektrum do háje a většina jich je hnusných, ostře bílích, byť na nich píšou leccos.

LEDek mám krabici, od šmejdů až po poměrně zajímavé a kvalitní kousky, jediná která se mi docela libí je 12 nebo 13W s matným bílím difuzorem (nemám rád ostré světlo). Mám jí nad pracovním stolem, ale při ceně cca 800Kč je to sakra darda, která se nikdy nevyplatí (dostal jsem ji). Osvítí desku stolu a blízké okolí, vytvoří takové příjemné intimčo :-).

Od zářivek už lze v dnešní době čekat poměrně pěkné světlo, dobrou účinnost za rozumnou cenu. Pro to tvoří 90% osvětlení v našem baráku. Akorát nad točivýma strojema mám obyč žárovky a ve sklepě taky, venku sodík. Od LED zatím nelze kombinaci příjemného světla/účinnosti a rozumné ceny dost dobře najít. A kdybych neměl na výběr a chtěl spořit, tak si místnost klidně osvítím sodíkovkou (má mnohem vyšší účinnost) a bude mi to stále mnohem příjemnější, než LED.

Dejme tomu, že 15W LED bys osvítil místnost. Tak počítejme srovnání s 20W úsprkou a obyč. 60W žárovkou, která je příjemnější:
LED - 15W*2hod*365dní*5Kč/kWh + pořízení 600Kč/životnost 5let = 175Kč/rok
ŽÁR - 60W*2hod*365dní*5Kč/kWh + pořízení 10Kč/životnost 1rok = 229Kč/rok
ÚSP - 20W*2hod*365dní*5Kč/kWh + pořízení 100Kč/životnost 5let = 93Kč/rok


Jó, LEDky se opravdu vyplatí :-D :-D :-D, to už raději tu žárovku a příjemné světlo

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny