Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Broušení řetězu

Dobrý den, při broušení řetězu na pilu, se má dle návodu každé 3 broušení změřit a popř. upravit pilníkem tui část článku řetězu, která udává hloubku řezu. Čím a jak to měříte, jaká má být hodnota rozdílu mezi špičkou řezné části a vrcholem vodítka pro hloubku řezu, brousíte to pilníkem či na brusce? Děkuji

Předmět Autor Datum
Nejlíp je to každé třetí broušení dát nabrousit do odborné dílny, mají na to přípravky a není to rui…
Filuta 13.09.2013 22:49
Filuta
Ještě se mi nestalo, aby ti rádoby odborníci nepřivedli řetěz k smrti. Ubrousí z toho klidně polovin…
Uroboros 14.09.2013 06:47
Uroboros
Nevím jak by se to mělo dělat, ale já upnu do svěráku vždy dva sousední zuby a pod rovným pravítkem…
z vysočiny 14.09.2013 09:41
z vysočiny
Reťaz je spotrebný materiál, ako benzín a olej, brúsi sa neustále, profesionál zlikviduje za sezónu… poslední
Joseph 14.09.2013 11:30
Joseph

Ještě se mi nestalo, aby ti rádoby odborníci nepřivedli řetěz k smrti. Ubrousí z toho klidně polovinu zubu a ještě ho vyhřejou (vyzkoušeno 6 firem, co to dělají, dopadlo to vždy hrozně). Pokud je možnost, je lepší brousit sám (bruskou). Pilníkem jen ostřit, protože ikdyž se použije vodítko, tak každej zub má pak trochu jinej úhel, ale jde to taky, jen je to o dost pracnější. Na omezováky je měrka, stojí +- 50Kč.

Nevím jak by se to mělo dělat, ale já upnu do svěráku vždy dva sousední zuby a pod rovným pravítkem /kovovým/, příloženým přes ně, je vidět mezera mezi tím omezovákem /špiškami řetězu zubů a vrcholem vodítka/. Pak stačí vzít měrku nebo něco o tlouštce o,6 mm a když to neproleze, tak se to ubrousí pilníkem, s větší mezerou nic neuděláš a musíš počkat až se to opotřebením zmenší samo. Kdo má brus na řetězy, tak za použití vhodného kotouče se to nechá upravit obdobně. Jestli máš od toho řetězu krabičku, tak na ní se nechá vyčíst přesnější velikost té mezery pro daný typ řetězu, včetně jednotlivých velikostí úhlů ostří.

Hodně zdaru

Reťaz je spotrebný materiál, ako benzín a olej, brúsi sa neustále, profesionál zlikviduje za sezónu 6-10 reťazí, pilník je v vždy poruke na rýchle naostrenie, no málokto ho používa, nebude strácať čas ručným brúsením. Ak je reťaz tupá, jednoducho ju vymení za naostrenú.

Pri bežnej domácej príprave palivového dreva, 20-25 metrov, je životnosť reťaze 1-2 sezony, je vhodné mať 2 reťaze.
Retaz sa môže jednoducho pretrhnúť a zastavilo by to ďalšiu prácu.

Reťaz je do istej miery tolerantná na nepresnosti ručného naostrenia. Nikdo sa nijak extra nezapodieva meraním každého zuba. Ak máš problém aspoň približne dodržať základnú geometriu ostria, tak to proste odnes do servisu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru