Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Řezání lamino desek

Potřebuji si zhotovit novou desku na počítačový stůl,ktwrý je levostraný a já no potřebuji pravostraný.Vyrobením nové pracovní desky by to šlo udělat ale problem je v tom,že deska má ze strany sezení obloukový tvar a ten mě nikde v dřevoprodejně nechtějí udělat.Nechal bach si proto uříznout rovnou desku a obloukový výřez bych si vyřízl sám přímočarou pilkou.Jde mi o to,jak řez udělat,aby alespoň jedna strana desky nebyla "vykousaná".Jde to prý něk nalepením papírové lepenky na místo řezu.Máte s tím někdo nějakou zkušenost??

Předmět Autor Datum
Mam. Lepenka(a vhodnej platek s jemnym zubem) situaci vyrazne zlepsi a vykouslejch mist je opravdu p…
bahno 26.08.2013 13:35
bahno
Já to nějak zkusím.Plátků do pilky mám dost různých typů.Spokojil bych se i s tím,že jedna strana (s…
mikor 26.08.2013 13:58
mikor
Podle mě jakékoliv truhlářství to zvládne hladce. Doma se ti to téměř jistě nepodaří tak, aby to vyp…
Moas 26.08.2013 13:41
Moas
...to máš pravdu ale co jsem se tak poptával,tak by mně ta deska přišla asi o 200-300Kč levněji než…
mikor 26.08.2013 13:52
mikor
Jenže ručně přímočarkou nedosáhneš hezkýho oblouku, lepit tam pak lištu je za trest. Já, když dělám…
Prasak 26.08.2013 23:49
Prasak
Máš na výběr - buďto to bude hezké za cenu X nebo kentus za cenu Y. Neexistuje zázračná metoda, jak…
Moas 27.08.2013 06:09
Moas
vyrabi se platky s opacnym smerem zubu, ktere nestipou misto rezu, takze muzes rezat zezhora po rysc…
ms-fiala 26.08.2013 15:15
ms-fiala
Existují nějaké podložky pro pilku, viděl jsem to na aukru, je to kousek plastu. A pomáhá druhá desk…
kejki 26.08.2013 22:59
kejki
V každém případě budeš mít problém s hranou. Jak tady už padlo, chce to 2 mm hranu a ta zase chce na… poslední
Otazník. 27.08.2013 06:43
Otazník.

Mam. Lepenka(a vhodnej platek s jemnym zubem) situaci vyrazne zlepsi a vykouslejch mist je opravdu pomalu, ale neni to 100%. Na policku do kredence je to uplne v pohode, zadni hranu stolu bych tak taky udelal, u ty predni bych se trochu uz bal. Predproriznuti nalaminovany vrstvy ostrym nozem je jeste lepsi, ale o to narocnejsi na presnost rezani. Jeste dodam, nektery vzory a barvy lamina jdou vyspravit(kit+barva) lip nez jiny.

Já to nějak zkusím.Plátků do pilky mám dost různých typů.Spokojil bych se i s tím,že jedna strana (spodní),bude trochu okousanější.Nejdřív to vyzkouším na kousku stejného materiálu s tím olepením tou lepenkou.
Ještě se chci zeptat,jak na zažehlení olištování v tom oblouku.Na rovině je mi to jasné-žehličkou,ale vnitřní oblouk,teda vypouklý dovnitř, ....to nevím??

Jenže ručně přímočarkou nedosáhneš hezkýho oblouku, lepit tam pak lištu je za trest. Já, když dělám nábytek, řezání svěřím truhlářům a rovnou to nechám i ohranit. Na stůl doporučuji nechat nalepit plastovou 2mm ABS hranu - je mnohem odolnější, než papírová páska a v truhlárně ji krásně zakulatí hrany. Vyprdnul bych se na úsporu za každou cenu, ale upřednostnil kvalitní provedení. Chceš mít především pěknej, nebo levnej stůl? Já bych teda hnus mít doma nechtěl, jen kvůli tomu, že to bylo levný o nějakou stokorunu.

Máš na výběr - buďto to bude hezké za cenu X nebo kentus za cenu Y.
Neexistuje zázračná metoda, jak šukalkou udělat přesný a čistý řez lamina. Já si kdysi myslel opak, experimentoval jsem se vším možným a nakonec to stejně nechal udělat truhláře. Domácí kutilství ano, ale "vocuď pocuď".
Jinak jak píše prasak - pokud do toho přesto půjdeš, tak ABS hranu, ne papírovku. což je další věc - ohraňovat ožižlaný řez rozumně nepůjde.

V každém případě budeš mít problém s hranou. Jak tady už padlo, chce to 2 mm hranu a ta zase chce nalepit na rovnou řeznou hranu. I když budeš zabrušovat, těžko dosáhneš přijatelné kvality. Jinak se tyto tvary nedělají přímočarkou, ale horní frézou pomocí šablony.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru