Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem denní svícení

Dobrý den, pokud táhnu za osobním autem káru, stačí když svítím vpředu denním svícením, nebo musí být osvětlena i kára ?
Policie a učitel autoškoly se neshodli. V zákoně jsem nic nenašel. Prosím o konkrétní §, děkuji.

Předmět Autor Datum
Dle mého stačí denní svícení zadní světla svítit nemusí,byt je tam kára.
fibik 20.08.2013 21:05
fibik
No to jsem si myslel také, dle hlídky to tak není, vyřešili to se mnou domluvou.
radek2 20.08.2013 21:20
radek2
Zákon č. 361/2000 Sb paragraf § 32 Motorové vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena obrysová světla a p…
fibik 20.08.2013 23:16
fibik
Denní svícení se týká jen a pouze motorových vozidel. Když to vezmu ad absurdum, tak pokud svítíš ve…
Uroboros 21.08.2013 00:01
Uroboros
Není pravda. Viděl jsem cajta pokutovat tmavé občany, že jim nesvítila kára s poklopama kanálů nedal…
Filuta 21.08.2013 15:14
Filuta
Na autě má LED denní svítidla už od přírody (z výroby). Když svítí denní světla, nesvítí nic jiného.
Filuta 21.08.2013 01:25
Filuta
Na autě mám... Oprava předešlého příspěvku
Filuta 21.08.2013 15:12
Filuta
Neviem co myslis presne tou karou ale prives snad ma svetla vzadu, normalne stretavacie. Nejak si ne…
MM.. 22.08.2013 00:46
MM..
Tak znovu, zákon ukládá, že svítit má motorové vozidlo a to buď obrysová a potkávací světla nebo svě…
Uroboros 22.08.2013 09:07
Uroboros
Zdravím, pro klid svůj i PČR radím zapnou potkávačky při jízdě s přívěsem. Je to přece jenom už jízd…
trtr 22.08.2013 09:38
trtr
Předpis vymyslel nějaký "odborník", který vyrábí denní svícení, nebo stát lačnící po spotřební dani…
mirektatra 22.08.2013 10:17
mirektatra
a to buď obrysová a potkávací světla nebo světla pro denní svícení ak vozidlo světla pro denní svíce…
MM.. 22.08.2013 19:46
MM..
Již z toho. že zákonodárci ve své moudrosti rozhodli, že při použití světel pro denní svícení dalšíh…
Henessy 22.08.2013 10:11
Henessy
Tak tak jak píše Henessy,vidět ze předu.
fibik 22.08.2013 20:23
fibik
Pokud jde o paragrafy, tak platí jak bylo uvedeno zák. 361/2000, dále 411/2005 a 226/2006, § 32 odst… poslední
czcharlie 26.08.2013 23:56
czcharlie

Zákon č. 361/2000 Sb paragraf § 32
Motorové vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena obrysová světla a potkávací světla nebo světla pro denní svícení, pokud je jimi vybaveno podle zvláštního právního předpisu2). Tramvaj musí mít rozsvícena potkávací světla nebo světla pro denní svícení.
Tudíž pokud jedu s vlekem a mám denní svícení nic jsem neporušil a hotovo.

Neviem co myslis presne tou karou ale prives snad ma svetla vzadu, normalne stretavacie. Nejak si neviem predstavit prives ktory ziadne svetla nema, to by snad nepreslo vzivote cez STK.
Ked zasvietis svetla na aute tak musia svietit aj tie na privese. Ked nesvietia tak mas smolu, zakon hovori ze mas mat rozsvietene stretavacie svetla (nebo světla pro denní svícení ak mas, ale to ta kara urcite nema preto maju svietit stretavacky). T.j. policajt mal pravdu podla mna.

Tak znovu, zákon ukládá, že svítit má motorové vozidlo a to buď obrysová a potkávací světla nebo světla pro denní svícení. Při světlech pro denní svícení obrysovky svítit nemají.

Přívěs není motorové vozidlo, to je jedna věc, takže se ho zákon o denním svícení prakticky netýká. Pokud má tažné motorové vozidlo denní svícení, je absolutně nelogické, aby měl svítít přívěs, když nemá obrysovkama svítít ani tažné vozidlo. Obrasovky mají prostě svítit když jsou zaplá potkovací světla. Když máš namontovaná světla pro denní svícení, tak ne.

Zdravím, pro klid svůj i PČR radím zapnou potkávačky při jízdě s přívěsem. Je to přece jenom už jízdní souprava a tak se dá po lidsku odvodit, že je lepší přisvítit.

P.S.: Denní svícení vymyslel nějakej "odborník" protože rozdíl mezi neosvětleným a osvětleným autem při použití dodělávaných světel není vůbec žádný (skoro žádný).

Předpis vymyslel nějaký "odborník", který vyrábí denní svícení, nebo stát lačnící po spotřební dani z PHM. Daleko logičtější byla předchozí úprava,kdy svítil každý,kdo na silnici "dělal nějaké anomálie", tedy při vlečení jiného vozidla, nadměrném nákladu, technické závadě umožňující jízdu pouze sníženou rychlostí, vozidla IZS při zásahu, (motocyklista "bezmozek")... Pak bylo všem řidičům jasno...
U "Kenworta" je možné rozsvítit samostatně hlavní světla. Jezdil jsem tak a policajty to nechávalo klidnými - nevadilo jim, že návěs vzadu nesvítí.

a to buď obrysová a potkávací světla nebo světla pro denní svícení ak vozidlo světla pro denní svícení ma. Je to tam napisane (aj ked inac formulovane). Ja som len logickou uvahou dosiel k tomu ze prives svetla pro denni sviceni nema, tak mas zasvietit stretavacky :) Auto s privesom je jazdna suprava a ma motor. A teraz sa mozes hadat ze cela jazdna suprava ma svetla pro denni sviceni ked ich ma auto vpredu. Ano aj tak sa to da interpretovat. So mnou sa hadat nemusis ale ked si zapnes stretavacky tak sa nebudes muset hadat o tom s policajtom, ptz zakon je nejednoznacny.

Již z toho. že zákonodárci ve své moudrosti rozhodli, že při použití světel pro denní svícení dalšího osvětlení netřeba, vyvozuji, že záměr tohoto zákona je, aby vozidlo bylo viděno zepředu. Nic to však nemění na povinnosti mít na přívěsu signalizaci o brzdění a změny směru jízdy je li tak určeno předmětným zákonem..

Pokud jde o paragrafy, tak platí jak bylo uvedeno zák. 361/2000, dále 411/2005 a 226/2006, § 32 odst.1. Tyto zákony stanovují povinnost denního svícení, vlastní umístění a zapojení světel pro denní svícení stanoví homologační předpis EHK/OSN č. 48. Světla pro denní svícení jsou podle tohoto předpisu nepovinná pro motorová vozidla a zakázaná pro vozidla přípojná, svítí ROZPTÝLENÝM bílým světlem DOPŘEDU bez JAKÝCHKOLI jiných světel či svítilen. Zapojena musí být tak, že se rozsvítí při zapnutí klíčku do polohy pro provoz a zhasnou s rozvícením světlometů a svítí samostatně bez obrysových světel. Z toho vyplývá, že jsou-li na autě použita světla pro denní svícení nesvítí s nimi současně koncová světla na motorovém ani na pžípojném vozidle. Ta se naopak musí rozvítit s rozsvícením obrysových či hlavních světlometů. Světla pro denní svícení musí být opatřena homologační značkou (E s číslem v kroužku) a nad ní značkou RL. Pokud značka RL chybí, nejedná se o světla pro denní svícení, ale o světla poziční. Ta se pro denní svícení použít nesmí (krom jiného jsou výrazně levnější) a jejich užití pro denní svícení je poslední dobou jednoduchým a dost častým zdrojem pokut.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru