Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sedlová střecha 30°, rozpon 9 m a bez vaznic?

U větších staveb s investičními náklady okolo 100 milionů to probíhá takto: dodavatel (nejčastěji), investor (případně projektant) iniciuje změnu, když jde o drobnou konstrukční změnu, tak HIP (hlavní inženýr projektu) na kontrolním dnu změnu - respektive nové řešení od ruky nakreslí, okótuje a popíše do stavebního deníku, když se jedná o změnu v některé z "profesí", přijde na KD projektant - profesant té části projektové dokumentace, které se změna týká a opět vyřeší zápisem do stavebního deníku.

Se stavebním úřadem se toto nijak NEPROJEDNÁVÁ, protože to stavební úřad nezajímá. Stavební úřad zajímá případná změna "obálky" budovy, tedy odchylka od projektové dokumentace pro územní řízení, může to být nějaká nástavba, změna půdorysu budovy, nová okna, jinak řešená doprava v klidu atd... a splnění podmínek dotčených orgánů státní správy z DÚR. Ale drobnosti typu jaký profil trámu, fošny nebo třeba ocelového profilu použije investor na vaznici, paní na úřadě opravdu nezajímá. Ona si z projektu vytáhne zhruba A4 pro ní důležitých informací a konstrukční podrobnosti a detaily ji v projektu jenom překážejí. Navíc, v době zpracování DSP investor často ještě nezná podrobné konstrukční řešení. Vydané územní rozhodnutí, či stavební povolení často slouží ke zhodnocení prodávaného pozemku a investor v té době neutrácí peníze za podrobné technické řešení, když plánuje pozemek prodat a ví, že on stavět nebude.

Úřednice má na starost více staveb, a kdyby měla na každé řešit prkotiny typu, jestli profil takový anebo makový, a psát z toho nějaké zápisy, nebude dělat nic jiného.

Pravděpodobně znáte texty vyhlášek i stavebního zákona, jsou dobrá vydání s výkladem, ale stejně se praktická zkušenost s průběhem přípravy a pak samotné výstavby nedá nahradit citací nějakého odstavce.

Situace v segmentu drobných staveb soukromníků je jiná, samozřejmě kdyby pan investor zaplatil normální projekt krovu a realizace probíhala standardně, bude to řešit s autorem - statikem a ne tady prosit o radu zadarmo.

O stavební dokumentaci z první republiky se dost dozvíte např. v knihách "Stavba domu v praksi, díl I., II. - S. Ondřej" z roku 1933. V té době nebyla vícestupňová dokumentace (studie, projekt pro územní řízení, projekt pro stavební povolení, tendrová dokumentace, projekt pro realizaci stavby ...) jako dnes, stavby byly mnohem jednoduší a legislativní proces schvalování také, proto mohlo být vše na několika výkresech.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny