Předmět Autor Datum
jeste bych chtel dodat ze se to stalo tak ze ta sverka reagovala asi s vodou ktera je v lepidle... D…
reddwarf7 11.08.2013 12:57
reddwarf7
Mám obavu, že tu nic moc nepomůže. Citronem se dají částečně odstranit skvrny od rzi. Pokud je ale f…
Matyas xl 11.08.2013 13:01
Matyas xl
Pokud se pracuje se svěrkou, tak je dobré podložit jak pevnou čast, tak část se šroubem kouskem něja…
Matyas xl 11.08.2013 13:29
Matyas xl
skusim to savo nebo peroxid. samozdrejme na jinom kusu :-) nebodu riskovat stratu 4 hodin pri delani…
reddwarf7 11.08.2013 14:25
reddwarf7
Nevím nevím, ale savo a peroxid se mi moc nezdá. Silně odbarvuje organická barviva a "kovového" flek…
Zerozero 11.08.2013 19:09
Zerozero
Zkusil bych to zbrousit, pochybuji že to něčím půjde dostat dolu. Jednou se mi povedlo nechat dláto…
Vit125 11.08.2013 19:53
Vit125
Dobrý den,ať použijete cokoli,tak tam uděláte flek,nebo změníte odstín dřeva.Zbruste to,0,8 dýha ,kd…
Lubomír 11.08.2013 19:23
Lubomír
ja to skousel ten flek udelat na zbytku dyhy a je to skrz na skrz... prinejhorsim to budu muset skus…
reddwarf7 12.08.2013 18:10
reddwarf7
tak by me nenapadlo ze by to slo opravdu citronkou :-) sem to uvadel jen jako priklad :-) skusil sem… poslední
reddwarf7 12.08.2013 21:15
reddwarf7

jeste bych chtel dodat ze se to stalo tak ze ta sverka reagovala asi s vodou ktera je v lepidle... D3

pri nejhorsim se pokusim to lehce odbrousit ale ta dyha je asi 0.6mm nebo 0.8 mm tak nvm jestli to pujde.

Mám obavu, že tu nic moc nepomůže. Citronem se dají částečně odstranit skvrny od rzi. Pokud je ale flek modrý, tak železo už zreagovalo s taninem, který je obsažený ve dřevě. Jedině zjistit jestli to není jen povrchová skvrna - dýha má sice tak kolem 0,5 mm, ale s opatrností by to možná obrousit šlo. Pokud by to bylo po celé hloubce, tak zkusit někde sehnat kousek stejné dýhy. Tu původní opatrně vyříznout a odškrábnout a místo ní potom vlepit kousek nové dýhy. Tam je třeba si s tím vyhrát, aby tvar nové dýhy byl pokud možno stejný, jako vyříznuté místo. Pak to celé přebrousit do roviny a přelakovat.
Možná, že by to šlo i vybělit třeba Savem nebo peroxidem... to jsem ale nikdy nezkoužel, takže by mohlo být víc škody, jak užitku. Stejně to ale po jakékoli opravě bude víc nebo míň vidět.

skusim to savo nebo peroxid. samozdrejme na jinom kusu :-) nebodu riskovat stratu 4 hodin pri delani hvezdice :-) jinak sem truhlar tazke vim ze si pod sverku mam neco dat ale tady se jednalo jen o centrovani dyhy na stred krabicky takze tam je takovy tlak kteri se necha udrzet malickem :-) jinak dekuji za odpoved a ja to skusim. dekuju

Nevím nevím, ale savo a peroxid se mi moc nezdá. Silně odbarvuje organická barviva a "kovového" fleku si nemusí všimnout. Může se stát, že na dýze docílíš bílého fleku s modrou skvrnou. Možná bych raději zkusil nějakou kyselinu, třeba ocet, kys. citronovou, nebo zředěnou solnou. Reakcí s kovovou sloučeninou by se mohlo podařit to vymýt. Potom zneutralizovat mýdlem. Ale nezaručuji, nemám vyzkoušeno.
Jen mi je trochu divná modrá skvrna. Ty čelisti svěrky jsou kovově čisté? Nebyla na nich nějaká barva? To proto, že truhlářská lepidla jsou většinou na bázi kyseliny akrylové a ta způsobuje rychlou korozi železa a skvrny jsou rezavé. Ta modrá barva je nezvyklá.

Zkusil bych to zbrousit, pochybuji že to něčím půjde dostat dolu. Jednou se mi povedlo nechat dláto na mokrý dubový dýze a bylo hotovo, ale šlo to odbrousit, ale opatrně. A je pravda, že železo na dubu necha modrou skvrnu, o dalších dřevinách už nevim.

Dobrý den,ať použijete cokoli,tak tam uděláte flek,nebo změníte odstín dřeva.Zbruste to,0,8 dýha ,když sundáte pár stovek,tak to bude perfekt.Zkuste si na nějaký nelakovaný nábytek nanést nějaké rozpouštědlo,udělá to mapy.Často restauruji pažby na zbraně,také různě umatlané,porýhané a vždy to končí celkovým přebroušením a opětovnou povrchovkou.:-)

tak by me nenapadlo ze by to slo opravdu citronkou :-) sem to uvadel jen jako priklad :-) skusil sem na zbytku dyhy udelat flek od pilniku a po 5 minutach co sem to namocil citronkou tak dyhy uplne cista... dekuji ze ochotu a hezky zbytek vecera (jestli nekdo bude chtit tak sem muzu dat fotku finalniho vytvoru)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru