Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Návod k motorové kose Dolmar LT-30 nebo zkušenosti

Nemá někdo k ofocení manuál k benzínové vyžínačce Dolmar LT-30? Hledal jsem ho všemožně na internetu, ale našel jsem jenom katalog náhradních dílů. Popřípadě jestli někdo neumí najít webovou adresu ke stažení lépe než já, je mi jedno, v jakém jazyce.
Nebo nemá někdo nějakou zkušenost? Jiskra jde, ale nechce chytnout.

Předmět Autor Datum
Tak vidím, že ten zázrak asi nikdo nemá, návod už mi poslal výrobce, takže odškrtávám jako vyřešeno,…
bsa 06.08.2013 15:37
bsa
Zdravím, jedná se o velmi levný hobby stroj, který je vhodný maximálně na dosekávání okrajů, kam se…
trtr 06.08.2013 19:34
trtr
Ještě přidám tip. Pokud to konstrukce strunové hlavy dovolí, tak si kupte hranatou strunu místo kula…
trtr 06.08.2013 19:36
trtr
Dobrý den, děkuji za odpověď a za tip. Sekačku jsem koupil na aukru za minimální cenu jako vadnou -…
bsa 07.08.2013 07:45
bsa
Zdravím, jsem rád že jsem pomohl. Jestli to rozchodíte, což by neměl být problém, pokud máte zkušeno…
trtr 07.08.2013 10:58
trtr
Ještě jednou děkuji za cenné informace. Motůrek je jednoduchý, nicméně pionýr to není :-). Spíš to p… poslední
bsa 07.08.2013 14:52
bsa

Zdravím, jedná se o velmi levný hobby stroj, který je vhodný maximálně na dosekávání okrajů, kam se sekačka nedostala či na obsekávání stromů, keře atd.
určitě to není vhodný stroj na sečení velkých ploch, ovšem k zahození to jistě také není. Sice tohle kosu nemám, ale mám taky hobby křovinořez ikra. Sečení kolem RD oba zvládnou v pohodě. Hlavně pozor na dostatek náhradních dílů, především cívek či krytů, vzduch. filtrů.

Sekání zdar.

P.S.: Pokud nemáte ještě ochranné pomůcky, tak doporučuji koupit:
- obličejový štít (mřížka)
- sluchátka (ona delší práce dá uším celekm zabrat)
- pevné boty
- prac. kombinézu + rukavice

Ještě přidám tip. Pokud to konstrukce strunové hlavy dovolí, tak si kupte hranatou strunu místo kulaté. Slabému motoru to pomůže a sekačka bude hned o třídu výše a kvalita sečení se také zlepší. Hranatou strunu koupíte třeba v Moutfieldu či Husquarně, případně v prodejnách Stihl nebo Honda.

Dobrý den, děkuji za odpověď a za tip. Sekačku jsem koupil na aukru za minimální cenu jako vadnou - nestartuje. Jiskru to hází. Může být přidřený motůrek nebo netěsnící karburátor, ale díly na to jsou na eBay a nejsou drahé, tak bych se toho nebál. Mám to právě na to osekávání ploch, kam s normální sekačkou nezajedu, takže to by mi vyhovovalo, jen to rozchodit. Ale výrobce v Německu je komunikativní, tak to snad bude OK. U nás snad Dolmar ani pořádné zastoupení nemá...

Zdravím, jsem rád že jsem pomohl. Jestli to rozchodíte, což by neměl být problém, pokud máte zkušenost s opravou třeba Pionýra.

Pro nový záběh motoru doporučím olej Husquarna Low Smoke 2T (zelený). Na začátku dávat 1:40 a po cca 5-10 nádržích(dle toho jak se bude zdát), tak už klidně 1:50.

Pokud by byl motor hodně opotřebovaný (někdo nedodržoval dávkování a zadřel), tak bych tam dal pro záběh trochu pod 1:40, třeba 1:38 a pak bych dal 1:40 a 1:50 bych už nedával, mohla by to být konečná.

Pokud nevíte, co s motorem je, tak vyjměte svíčku a koukněte otvorem dovnitř, případné přidření by mělo být patrné.
Můžete též zkusit otvorem nakapat trochu oleje (třeba 10 ml-stříkačka ideální)) a nechat přes noc(otvor ucpat hadrem a nechat sekačku otočenou tak, aby olej mohl pronikat pod píst. Důležité je opatrně druhý den zkusit pohnout s pístem v celé dráze, ale velmi pomalu a s citem, žádné trhání za lanko a poslouchat, zda to někde neskřípe.

Pokud se bude zdát vše ok, nebude to někde skřípat, tak zkuste olej nad pístem odsát a zbytek nechat vykapat- pozor zase je důležité aby co nejvíce oleje se dostalo ven- ideálně odsát stříkačkou a porovnat s tím, kolik jsme tam dali. Pokud se toto nedodrží, můžeme ohnout ojnici motoru při startu-olej není stlačitelný.
Zkontrolujte případně i přítomnost karbonu na dně pístu (nadměrně černý povrch).

poté můžete zkusit očistit svíčku a našroubovat zpět. Dále se zaměřte na karburátor- zatím na věci typu vzduch filtr, kontrola palivového vedení, palivové pumpičky a sacího košíčku nádrže-může být ucpaný. Karburátor rozebírejte v krajním případě, špatně se to nastavuje, pokud tomu člověk nerozumí.

Pokud to má sytič, zkontrolujte jeho funkci, sekačka se může uchlastat- po vypnutí zapalování zkontrolujte zda není mokrá svíčka.

Tak ať se daří.

Ještě jednou děkuji za cenné informace. Motůrek je jednoduchý, nicméně pionýr to není :-). Spíš to připomíná hodinky. Už jen příprava směsi 1:38 do čtyřdecové nádržky je laboratorní práce :-) Do pincka se něco chrstlo do nádrže a jelo se, nanejvýš to trochu začoudilo. O víkendu se do toho teda pustím, doufám, že nebude třeba měnit i válec, to už by se finančně nevyplatilo. Předpokládám, že jste měl na mysli zadřený kroužek? Pístní sada se dostane za pár €, stejně tak sada těsnění a membrán karburátoru. Ten karburátor se mi zdál dost zaolejovaný, možná taky netěsní. Po neděli dám vědět, jak dopadlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru