Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kombinovaný bojler

Dobrý den,
chceme do baráku pořídit kombinovaný bojler namísto plynového kotle, který máme nyní. Protože je u nás nízký tlak vody (a teď v létě, když si každý plní bazén nebo zalévá, je to mnohem horší), tak kotel často ani nesepne. Z bojleru bude třeba jen malý proud vody, ale bude teplá.
A můj dotaz zní: jsme 4-členná rodina, 2 dospělí, 2 malé děti, tak jak velký kotel pořídit? Já to odhaduji tak cca 150l, ale chci se ujistit, zda to není moc nebo naopak málo. A dále, jestli někdo může doporučit značku a typ kotle, s kterým je spokojený? Kotel by měl být kombinovaný a horizontální.

Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud se velikost bojleru poněkud předimenzuje, není to na závadu, pokud se správně pracuje s termos…
mirektatra 01.08.2013 19:15
mirektatra
Pozor, voda v bojleru nesmí být moc horká, jen tak teplá, aby se člověk nepopálil ani o samotnou tep… poslední
toušenský 03.08.2013 13:57
toušenský

Pokud se velikost bojleru poněkud předimenzuje, není to na závadu, pokud se správně pracuje s termostatem. Čím teplejší musí být voda v bojleru, aby kapacitně stačil, tím větší jsou i ztráty do okolí. Já mám 200 l DZD stažený něco nad 50°C, aby stačil tak akorát do doby opětovného ohřevu a myslím, že je to nejúspornější provozování. Neusazuje se tolik vodní kámen, nevystydne tolik tepla v trubkách, jen je třeba občas (2x do roka) vydesinfikovat rozvody ohřátím nad 70°C proti Legionele.

Pozor, voda v bojleru nesmí být moc horká, jen tak teplá, aby se člověk nepopálil ani o samotnou teplou vodu (nemíchanou se studenou). Tedy asi tak zhruba 50 °C. Kdbyby byla voda teplejší, třeba 70 °C, tak by neustále hrozilo nebezpečí opaření!!!! I když by po namíchání se studenou bylo teplé vody na koupání samozřejmě víc.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru