Předmět Autor Datum
maloval jsem na oranžovo taky a mám fleky všude kde sem sádroval praskliny vylezly taky až po roce.
Tony.Dac 29.07.2013 20:39
Tony.Dac
si právě nejsem jistej jestli tu elektriku tady někdo sádroval, je původní
fosiczka 30.07.2013 06:04
fosiczka
To, jestli se ohřívá vedení, zjistí spolehlivě asi jen termokamera, ale já o tom pochybuji. Nejdříve…
mirektatra 30.07.2013 06:15
mirektatra
Vzhledem k tomu, že je ta linie ostře ohraničená, může být způsobena teplem z vodičů. Je známá věc,…
lesov. 30.07.2013 12:06
lesov.
Pokud je tato větev rozvodu zatížena tak, že se hřejí vodiče v omítce tak, že je to poznat i na její…
mirektatra 30.07.2013 18:13
mirektatra
Kdyby ty vodiče hřály tak, až vybledne barva, muselo by to být cítit holou rukou i bez termokamery:-…
Zerozero 30.07.2013 22:39
Zerozero
Napsal to dřív :)
Moas 30.07.2013 22:43
Moas
Já bych řekl, že šlice s nataženými kabely prostě jen někdo zaházel "jinou maltou". Postupem času se…
Moas 30.07.2013 22:42
Moas
tak sem to měřil tim IČ teploměrem a je to OK, při celodenní záteži nebyl žádný teplotní rozdíl. Tak… poslední
fosiczka 05.08.2013 11:16
fosiczka

To, jestli se ohřívá vedení, zjistí spolehlivě asi jen termokamera, ale já o tom pochybuji. Nejdříve by asi "svítily" krabice a jejich svorky. Zkušený elektrikář by prohlídkou měl zjistit, jestli je vedení původní, nebo rekonstruované a tedy dodatečně vysekané a zapravené do již hotové omítky. V tom případě by byly znatelné všechny drážky, ne pouze některé, které se "zahřívají".

Pokud je tato větev rozvodu zatížena tak, že se hřejí vodiče v omítce tak, že je to poznat i na jejím odstínu, je něco špatně, tedy asi jištění těch vodičů (!). Předpokládám ale na základě zkušeností, že nejslabším a nejnáchylnějším místem rozvodu jsou spoje vodičů a konektory zásuvek. Pokud by se mělo projevit tepelné přetížení vedení, projeví se především tam.
- Prohlídka zkušeným elektrikářem, to bych bral za základ. Úplná jistota je pak revizák s termokamerou, ale jistě postačí i kvalitní infrateploměr s laserovým zaměřováním, který je dost běžně rozšířený a dostupný.

Kdyby ty vodiče hřály tak, až vybledne barva, muselo by to být cítit holou rukou i bez
termokamery:-). To že sádra "žere" barvu je dost známá věc. Právě červenou a její odstíny nejvíc.
Je to dáno snad tím, že k probarvení nátěru je této barvy potřeba jen malé množství, oproti třeba žluté. Proto i nepatrná ztráta barviva se okamžitě projeví na sytosti.
Sádra má oproti jiným materiálům velkou savost vody. Proto v místech kde bylo sádry použito ve větší vrstvě, třeba právě zasádrováním kabelů, dojde při malování k většímu odsátí vody s barvivem do sádry. Často jsou tyto stopy vidět hned po vymalování a vysušení stěny.
To, že se stopy objeví až po čase, si vysvětluji tím, že v souvislosti s větší změnou vlhkosti vzduchu, například při letních "pařácích" stěna byť málo, ale přece zvlhne. Zatímco nátěr zůstane bez podstatné změny, barva v něm se vlhkostí částečně rozpustí. Vlhkost je na povrchu, pod tím je sádra suchá. Sádra vypije vlhkost do sebe i s částí barviva. Při opětném vysychání se však barva nevrátí, protože při vysychání voda pozvolna odchází v plynném stavu a pára barvu nenese.
Je se možné se o tom přesvědčit tím, že po oškrabání malby, zjistíme, že sádra je obarvená mírně do hloubky právě barvou, která se ztratila.
Předejít tomu je možné, dobrou penetrací před malováním.:puff:

Já bych řekl, že šlice s nataženými kabely prostě jen někdo zaházel "jinou maltou". Postupem času se to projevilo. Před příštím malováním to přetřít směsí nitrobarvy a hrstky sádry. Poté vymalovat.

Pro jistotu bych zkusil pustit doma všechny výkonné spotřebiče tak na hodinku a pak přiložil prostě ruku na stěnu. Teoreticky mohl nějaký dobytek zazdít např. elektrikářskou čokoládu po nechtěném převrtání vodiče a co dělají šroubové spoje, víme.

P.S.: pokud jsi první majitel, ignoruj mou poznámku o skotu. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru