Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno jaký osciloskop?

Viz kolegové výše, pro začátek a ujasnění, co vlastně budeš chtít dělat, nejprve osciloskop ze zvukovky. Pokud bys chtěl kvalitní analogový osciloskop, doporučil bych sehnat někde na inzertních serverech Tesla BM566A. Doporučuji si ale pro něj případně dojet a nechat si ukázat, jestli vše funguje, u takového osciloskopu už není sranda to opravit. Pokud digitální, tak asi takové minimum je Uni-Trend UTD2025C - ten seženeš okolo 8-10 tisíc Kč. Ano, je to výrazně nad limit, ale je to jednorázová investice minimálně na několik let (řekl bych, dokud nepřestane fungovat) a zase nejsme tak bohatí, abychom mohli kupovat samé hračky a pak se s tím trápit.

Jirka44 zmínil jeden neduh, nebo spíš vlastnost digitálních osciloskopů - při nevhodné časovce můžou zobrazovat něco, co v tom signálu není. Konkrétně jde o tohle (btw tyhle obrázky jsou ukládaný na flashku z toho UTD2025C):

1) 1 kHz obdélník @ 500 us/div
2249-dso-076-bmp

2) 1 kHz obdélník @ 200ms/div
2250-dso-078-bmp

3) 1 kHz obdélník @ 500ms/div
2251-dso-077-bmp

U analogového osciloskopu by se tohle nestalo, tam nedochází ke vzorkování, tam paprsek přebíhá kontinuálně. Digitální osciloskop funguje tak, že nabere kvantum vzorků (jeden vzorek obsahuje údaje o čase a napětí), takže výsledný průběh "vytečkuje" na displeji (popř. vhodně proloží nějakou křivkou ). U analogového by to na 500ms/div a dál vypadalo stejně jako u 200ms/div.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny