Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přepis vozíku za auto

Dobrý večer, prosím o radu, jak probíhá přepis vozíku za auto z jednoho majitele na druhého. Děda mi daroval vozík a já teď nevím, jak se má postupovat. Něco málo jsem vysondoval v práci, ale nikdo nevěděl přesně. Musím na evidenčku, na policajty a pojišťovnu? Jedná se mi o to, v jakém pořadí a hlavně, jak se to řeší na policajtech, když mi děda vozík daroval, tak nemám žádnou kupní smlouvu. Musí tam tedy se mnou? Není na tom totiž zdravotně moc dobře. Nebo se dá sepsat nějaký papír, že ho zastupuji?

Díky za rady

Předmět Autor Datum
Musíte sepsat aspoň jednoduchou darovací smlouvu. Pak na evidenčku a uzavřít pojistku. Následně když…
Uroboros 10.07.2013 21:41
Uroboros
Jenom doplním: Aby děda nikam nemusel, tak tě může napsat plnou moc abys to mohl za něj odhlásit a z…
manas 10.07.2013 22:41
manas
Na policajty se už dávno nechodí, alébrž na obecní úřad s rozšířenou pravomocí, kde je evidence vozi…
Filuta 11.07.2013 01:08
Filuta
Neplatil by žádnou darovací daň, dal mu to DĚDA!
Uroboros 11.07.2013 04:51
Uroboros
Nojó! :-[:-)
Filuta 11.07.2013 12:41
Filuta
Nepotřebuje vůbec žádnou smlouvu. Děda na něj pouze přepíše vozidlo na úřadě, kde je vozidlo evidová…
bsa 11.07.2013 13:02
bsa
Nepotřebuje vůbec žádnou smlouvu. To možná úřad od úřadu a ještě spíš úředník od úředníka. Prošel u…
Uroboros 11.07.2013 13:22
Uroboros
Jo to věřím, že si to každý úřad představuje jinak. Takže doplňuji: v Praze bez smlouvy, pokud se je…
bsa 11.07.2013 15:22
bsa
Dobrý den, ještě k tomu vozíku (přepsaný zatím není), koukal jsem do techničáků a ani v malém ani v…
barta 06.08.2013 06:31
barta
Tak to uvidíte, co vám řeknou až při přepisu. Ale na evidenčce by vám měli zapsat barvu, kterou vidí…
bsa 06.08.2013 07:16
bsa
Taky je možné, že na STK vám řeknou, že vám technickou dají jenom na omezenou dobu, dokud nebude spr… poslední
bsa 06.08.2013 07:18
bsa

Na policajty se už dávno nechodí, alébrž na obecní úřad s rozšířenou pravomocí, kde je evidence vozidel. Možná už i funčkní...

BTW darovací smlouvu bych nesepisoval ale raději kupní (je jedno, že si peníze vůbec nepředáte), ale při darování mají za povinnost to napráskat na finančák a platil bys darovací daň.

Nepotřebuje vůbec žádnou smlouvu. Děda na něj pouze přepíše vozidlo na úřadě, kde je vozidlo evidováno a odhlásí se ve své pojišťovně z povinného ručení. Potom vnuk zajede s vozidlem na evidenčku, případně na STK, pokud je již propadlá. Před STK si vozík prohlédne, jestli svítí, má v pořádku gumy a jestli sedí barva. Pokud jde jen na evidenčku, tak budou kontrolovat jen výrobní číslo a barvu. Zajde na pojišťovnu, kde vozidlo pojistí na sebe a s papírem z evidenčky, případně z STK a se zelenou kartou dojde na úřad v místě svého trvalého bydliště. To může být úplně jinde. Pokud je to v jiném kraji, tak s sebou vezme i registrační značku, kterou tam odevzdá a dostane novou, zaplatí správní poplatek a do žádosti uvede dědovo rodné číslo, které musí v té době vědět. Dostane oba techničáky a má to za sebou. Ovšem pokud se měnila značka, musí znovu na pojišťovnu a nahlásit novou registrační značku.

Nepotřebuje vůbec žádnou smlouvu.

To možná úřad od úřadu a ještě spíš úředník od úředníka. Prošel už jsem si tím u nás už x krát a bez smlouvy se se mnou nikdo nebavil. Prostě předložit nabývací smlouvu + zelenou kartu + evidenčku, jinak smolíček.

Samozřejmě je vozidlo potřeba ještě odhlásit, to jde plnou mocí.

O úřadu dle trvalého bydliště je to dobrá připomínka, to je na tom asi to nejhorší, neb to většinou znamená cestovat na úřady dva.

Dobrý den,

ještě k tomu vozíku (přepsaný zatím není), koukal jsem do techničáků a ani v malém ani ve velkém není zmínka o barvě vozíku. Vozík jsem totiž začal připravovat na STK a všechny kovové části přetřel hnědou barvou (původně byly červené). A pak jsem si uvědomil, že v techničáku na auto mám uvedenou barvu, ale u vozíku jsem ji nenašel. Techničák malý i velký jsou staré cca 35let, tak se v té době zřejmě barva neuváděla, je to možné? Jde mi o to, abych neměl vozík hnědý a oni měli někde v registru červenou barvu.

Děkuji za odpověď

Tak to uvidíte, co vám řeknou až při přepisu. Ale na evidenčce by vám měli zapsat barvu, kterou vidí a u přepisu vám ji dají do techničáku. Neměl by s tím být problém. Akorát správní poplat u přepisu budou chtít za změnu barvy, pokud se jedná o změnu barvy, což by tak úřední šiml brát mohl: změna z žádné barvy na hnědou.

Taky je možné, že na STK vám řeknou, že vám technickou dají jenom na omezenou dobu, dokud nebude správná barva v techničáku zapsaná. Nebo si barvy vůbec nevšimnou. Je to případ od případu, jak se to povede. V každém případě, pokud vozík nemá platnou STK, tak začněte tam a uvidíte, jak se to bude vyvíjet.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru