Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem hodiny s potenciometrem

nielen ze by to boli zmeny dane teplotou ale vobec by to nefungovalo na cas dlhsi jak tych par sekund, cez elektrolyt tecie vzdy maly prud (u kondenzatorov sa to aj uvadza tusim aj v parametroch), t.j. je tam akokeby paralelne odpor, keby to chcel nabijat napr. minutu musel by tam dat tak velky seriovy odpor ze by s tym virtualnym paralelnym v kondenzatore vytvaralo odporovy delic, a teda ten kondenzator by sa vobec nenabil na pozadovane napatie nikdy, a priebeh by bol silne nelinearny.
Preto sa take dlhe casovania dnes robia takmer vzdy kontrollerom, kedysi ked neboli kontrollery tak sa robili mechanicky alebo oscilatorom a citackou (delickou), dnes kontroller (PIC jednoduchy) stoji par korun a naprogramovat to zvladne kazdy druhy kutil v C, kontroller moze davat na vystup napatie alebo PWM a potom pouzit FET na riadenie toho odporu, ale tam tiez treba poznat presne charakteristiku daneho tranzistora a neni to uplne pre laikov, takze preto je pre elektrotechnickeho laika lepsie pouzit hodovy e-potencipmeter a I2C apod, co som pisal na zaciatku. Ak si to trufa clovek s napatim a FETom tak kludne nech to urobi s FETom namiest e-pot chipu.
Chalan bubu ale asi precital ucebnicu ze co to je kondenzator a mysli ze je majster sveta.

Keby dotazovatel presne uviedol k comu to ma sluzit napatie jake tam bude ci to musi byt galvanicky oddelene, apod, bolo by to omnoho lepsie. AK nechce bastlit tak to ale ma asi smolu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny