Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stažení vypínače do panelákového bytu na osvětlení chodby

Dobrý den,

chtel bychse zepta, bydlím v panelovém domě v bytě, který je přímo u pojistné skříně, elektroměrů,zvonků atp v určitém patře. Včera večer se mi zdálo že nekdo klepal,tak jsem se chtěl podívat kukátkem, ale už byla tma a nic jsem samozřejmě neviděl a tak mi napadlo, že bych si stáhl k sobě do bytu a udělal vlastní zapínač na to světlo co je na chodbě. Myslíte že to je možné, resp. legální? Nerad bych měl kvuli tomu nějaké problémy,ale celkem by se mi to hodilo,kdyby někdo v 11 večer zaklepal abych si na něho posvítil a viděl kdo to je, at už by to bylo z jakéhokoliv duvodu. Nebo se ani tyto malé zásahy dělat nesmí, jelikož jde vlastně o světlo umístěné ve veřejném prostoru.

díky

Předmět Autor Datum
Tak tohle je silně nelegální počin. Nehledě na to, že by tě mohli zažalovat i za černý odběr elektři…
Uroboros 13.06.2013 12:22
Uroboros
To jednak, kdyby se něco s osvětlením stalo, tak to zaplatí. Černý odběr elekřiny to nebude, protože…
Filuta 13.06.2013 14:08
Filuta
Tak to by bylo asi lepší provrtat díru z chodbičky ven nade dveře a přidělat tam světlo. Nejsou li p…
čumil_old 13.06.2013 12:37
čumil_old
jj to mi napadlo jako druha varianta:) prvního jsem se prave obaval z duvodu co uvedl kolega no...,p…
jirka111 13.06.2013 13:59
jirka111
Já bych v tom až takový problém neviděl. Světla na chodbách a schodištích jsou snad všude vybaveny č…
Zerozero 14.06.2013 01:42
Zerozero
V bytovce kde jsem dříve žil, to bylo provedené tak, že tam byla přes tlačítka tažená fáze do stykač…
Uroboros 14.06.2013 08:16
Uroboros
ja by som si zbastlil nejake rele na dialkove, napajane nejakou baterkou a skusil ho tam nadrbat do…
MM.. 14.06.2013 12:20
MM..
Požádat majitele (správce) domu o instalaci pohybového čidla na chodbu za dveře, napojeného na vypín… poslední
náhodný 16.06.2013 17:17
náhodný

To jednak, kdyby se něco s osvětlením stalo, tak to zaplatí. Černý odběr elekřiny to nebude, protože v těchto zařízeních se používá na ta tlačítka (u klasiky den-večer-noc) se používá jako pracovní nulák, což je ale velmi nebezpečné pro amatérskou montáž, protože to silně kope a může i vraždit bez toho, aby světlo svítilo.

jj to mi napadlo jako druha varianta:) prvního jsem se prave obaval z duvodu co uvedl kolega no...,proto bude lepší si tam dát svoje vlastní světlo. Jen jsem si rikal,ze odber by byl minimální a třeba se domluvit s družstvem :)

už se nam i jednou stalo,ze na schodech u druhyo bytu nekdo spal...tak nekdy by se šiklo si tam posvítit nez rovnou otevřít.

díky oboum :)

Já bych v tom až takový problém neviděl. Světla na chodbách a schodištích jsou snad všude vybaveny časovým spínačem, ovládaným od každých bytových dveří jednoduchým tlačítkem. Tedy odebírat proud z toho nejde, je to jen spouštění časového spínače. Tedy by stačilo propojit tlačítko u dveří s tlačítkem uvnitř. Pouze dva dráty. Samozřejmě by to chtělo nadnést na nějaké schůzi nájemníků a vyžádat souhlas. Jako zvýšení bezpečnosti před případnými zloději by to mělo jistě opodstatnění. Spotřeba energie je zanedbatelná, stejně každý nájemník má na použití světla na chodbě právo podle potřeby.

V bytovce kde jsem dříve žil, to bylo provedené tak, že tam byla přes tlačítka tažená fáze do stykače a časového relé (které stykač po určité době rozeplo) a pak do světel. Časem se tam dávalo relé, které umí počítat stisky a tak šla korigovat délka svícení. Ale nikdy tam nebyl transformátor. Ale ono bude asi existovat tolik variant zapojení, jako je bytovek :-D

ja by som si zbastlil nejake rele na dialkove, napajane nejakou baterkou a skusil ho tam nadrbat do vypinaca, ale je to len pre profikov za prve neni jednoduche take nieco vyrobit a za druhe je to zivotu nebezpecne v tom vypinaci sa vrtat ptz je pod napatim.
(inac vypinace na dialkove sa mozno aj predavaju, ze by sa vymenil ten vypinac, neviem neskumal som co je na trhu)

Požádat majitele (správce) domu o instalaci pohybového čidla na chodbu za dveře, napojeného na vypínač. Kdykoliv se někdo za dveřmi na chodbě pohne, čidlo rozsvítí. V některých domech to mají ve všech patrech a šetří tím energii, protože se svítí pouze na patře, kde někdo je a ne ve všech v celém domě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru