Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prosba o radu s nakreslením schématu v EAGLU

kostky, lépe řečeno obdélníčky (kostka je prostorový objekt, oblédník plošný) jsou logické obvody s nejrůznější funkcí. Například obdélníček s jedním přívodem zleva a vpravo s kolečkem a z něj s druhým vývodem je tak zvaný invertor, který obrací logický stav na výstupu jako zlobivý chlapeček, který just dělá všechno obráceně. Když je na vstupu napětí (logická jednička), je na výstupu opačný logický stav (logická nula), není na něm napětí. A naopak, když je vstup spojený se zemí nebo je na něj přiveden přívod s 0 napětím, je na něm logická nula, je na výstupu logická jednička, je na něm napětí. V logice TTL s napájecím napětím 5V ±0,5V je logická nula zhruba od 0 do 0,8 V a logická jednička není přesně 5V ale může zatížením padat až do asi 3 V (nebo i méně, do 2,5 V podle typu obvodu), ale nějaké napětí tam je.

U CMOS obvodů je logická nula zhruba od 0 V až do poloviny napájecího napětí (může být asi od 3 V až do 15 V) a logická jednička od poloviny napájecího napětí do celého napájecího napětí, například pro 9 V baterii je log 0 od 0 asi do 4,5 V a log 1 od 4,5 až do 9 V (ale v praxi se vzhledem k nejlepšímu energetickému využití a co nejmenšímu odběru proudu používá logická 0 tak do 1/3 a logická 1 zase poslední 1/3 napájecího napětí.

V obdélníčcích mohou být i poměrně složité obvody s nejrůznějšími funkcemi, například celý kruhový registr nebo supersložitý mikroprocesor.

Ale to se asi učíte ve škole, nebo to najdeš na webu a přesněji, toto je pouze velmi hrubý a stručný výklad.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny