Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mrazák Calex stále vypíná

Máme už starší mrazák Calex 120L. Nedávno se na něm projevila závada v tom smyslu, že zapne, ale cca po 5 sekundách znovu vypne. Pak má tak 30 sekund pauzu a znovu na 5 sekund zapne. A tak pořád dokola. Objednal jsem rozběhové relé kompresoru (to co je přímo na kompresoru), ale dělá to zase. Je tam ještě nějaký rozpínací kontakt? Kčemu slouží? Může se vyřadit? Nebo v čem myslíte, že ta závada spočívá? Děkuji za každý nápad.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Všimněte si , že motor kompresoru je na selen blocích a z toho důvodu že je tam potřebný olej při po… nový
Franta Daňhel 06.10.2017 15:56
Franta Daňhel
Dobrý den, tam přeci ani není tepelná pojistka, ten bimetal se spirálou v tmavé bakelitové krabičce… nový
Oktavian 20.09.2020 12:43
Oktavian
Vzhľadom na dátum dotazu máš dosť dlhý kábel. A navyše majiteľ mrazáku sa už pred 7 rokmi rozhodol m… poslední
ok 20.09.2020 13:23
ok

Všimněte si , že motor kompresoru je na selen blocích a z toho důvodu že je tam potřebný olej při pohybu vystřikující pro mazání pístu . Jestliže mrazák byl asi delší čas mimo provoz tak se píst může přidírat (přirezlý) a dle odběru proudu změřeného ampérmetrem může tím být přetížený proto vypíná tepelná ochrana . Zkuste mrazák na chvíli otočit nohama vzhůru a pobouchat gumovou paličkou kompresor. Kdyby byl problém v rozběhovém relé tak by bylo slyšet vytí motoru . Vše to lze odhalit pouze měřicími přístroji odporu vinutí , izolačního stavu a klešťového ampérmetru . Rozběhové relé lze nahradit také správně zapojeném časovém spínači nastaveném na čas rozepnutí asi 2 vteřiny .
Tepelná pojistka vypne při přetížení a po krátkém zchladnutí zase zapne .

Dobrý den, tam přeci ani není tepelná pojistka, ten bimetal se spirálou v tmavé bakelitové krabičce je to ono jediné co motor vypíná a to tehdy, je li v pořádku, tak tehdy, když natlakuje, protože tehdy motor tlakuje proti už vytrvořenemu tlaku větším úsilím, tedy stoupá jeho příkon, tedy i přívodní proud a spirála taková drobná je takového odporu, že se tímto větším proudem rozžhaví a ohřeje vedle sebe bimetal, který rozpoji kontakty amotor se vypne, spirála se ochladí, komprimovaný a tím pádem ohřátý plyn z chladících žeber za mrazákem, která ochlazuje venkovní vzduch expanduje do vnitřních trubek lednice a expanze ho značně ochladí a bimetal se vrátí a zapne motor, který už před sebou nemá natlakovany plyn, ale má ho naopak po expanzi za sebou a může ho znovu tlakovat do zásobníku v ochlazovacích žebrech vzadu za mrazákem, takhle jednoduše to celé funguje, takže buť je vadný ten bimetal v černém bakelitu, nebo má vinutí příliš malý odpor po prúrazu, ale ten bimetal k němuž se opraváři mnohdy tváří, že to je nic, tak ten malý bimetal v černý bakelitový krabičce ten to může být docela dobře také.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru