Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dynamo nebo alternátor?

Zdravim,
koupily jsme dítěti elektrickou čtyřkolku.

Chtěl jsem poradit zda je možné sehnat a hlavně zda by to šlo zapojit do té čtyřkolky tak že by tam bylo dynamo/alternátor a to dobíjelo neustále tu baterii která to vozítko pohání. Prostě takovej nekonečnej nabíjecí zdroj aby se to muselo co nejmíň dávat na nabíječku.

CO myslíte třeba připojit obyčejné dynamo s kola? šlo by to? nebo nějaký alternátorek z nečeho?

dák za radu

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Elektromotor,který pohání čtyřkolku, lze vcelku snadno použít jako zdroj proudu. Například při jízdě…
mirektatra 04.06.2013 15:05
mirektatra
perpetUUm ;-):-)
czcharlie 04.06.2013 17:29
czcharlie
:-) Tak na pravopyš jsem v základce často nebyl (duchem) přítomen :-( poslední
mirektatra 06.06.2013 10:02
mirektatra

Elektromotor,který pohání čtyřkolku, lze vcelku snadno použít jako zdroj proudu. Například při jízdě z kopce je možné tímto elektromotorem "brzdit" tak, že otáčením kol (jízdou vozidla z kopce) vyrábíme elektřinu, kterou "vracíme" zpět do akumulátoru. Tento systém se nazývá "rekuperace" a používají jej již snad všechny současné elektromobily. Není k tomu potřeba nic, než "softvér", který tuto funkci řídí a umožňuje.
Protože každé zařízení má svoji celkovou účinnost, nefunguje to bohužel tak, že když sjedete s rekuperací z kopce, stejný kopec také vyjedete. Důvodem jsou ztráty třením v ložiskách, pneumatiky, odpor větru, ztráty magnetického pole v lektromotoru... Zkrátka část elektřiny se promění i na teplo a hluk. Pokud by tomu tak nebylo, byl by na světě první případ stroje, zvaný perpetum mobile("stálohyb") - látka pro ZŠ - nechyběl jste? :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru