Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co meria bytovy elektromer

OK v pohodě. Pokud jsem se dopustil nějakých nepřesností (ale ne vyloženě blbostí, to jsem si dal pozor), tak z toho důvodu, že jsem se snažil problematiku vysvětlit polopaticky, tak aby tomu trochu rozuměl i laik.
Pokud budu jen uvádět strohé fyzikální vzorce, plné řeckých písmen, a matematické vztahy, nebude tomu rozumět ani vzdělaný elektrotechnik, pokud se zrovna tímto nezabývá. Proto se snažím to navést do stravitelné podoby, čímž je možné že nějaká nepodstatná nepřesnost vznikne. Ale na principu a pochopení základní funkce to nic nemění.

Tedy vypadá to že Ti to " W je výkon VA příkon" asi z hlavy nevymažu:-) "Jenže tak to v tomto případě prostě je a s tím nic nenaděláš."
Jenže to tak není. Protože správné vyjádření je: W je výkon, VA je zdánlivý výkon. Když už mluvíme o příkonu, příkon se také značí W.
Nikoli VA.
Pro úplnost: Fyzika nerozlišuje mezi příkonem a výkonem. Už z toho důvodu má stejnou jednotku. Vždy platí vztah zdroj - spotřebič.
Uvažuje se tak, že zdroj produkuje výkon, který se ve spotřebiči mění na jiný druh. Například elektrická energie se mění na pohybovou.
Vždy musí platit, že energie dodaná zdrojem = energie přeměněná spotřebičem na jinou.
Nezáleží na tom jestli je energie vydaná spotřebičem pro člověka užitečná či nikoliv. Například do elektromotoru vstupuje výkon 100W.
Z toho jde na výkon na hřídeli třeba 80W. Zbylých 20W se promění v teplo. Ale nemůžeme říci, že motor má výkon 80W.
Musíme říci, že motor má výkon 100W. Fyziku nezajímá přání člověka, aby to co dodám také vyšlo v podobě jaké chceme.
Proto příkon, tedy energie která do spotřebiče jde = výkon který ze spotřebiče odchází, tedy součet všech výkonů. Tedy točivý moment, teplo vlivem odporu, vítr větrákem chlazení. Tedy výkon vždy = příkon.
Výraz "příkon" ve fyzice nemá opodstatnění, ale lidé ho vymysleli právě proto, že spotřebič ne vždy přemění dodanou energii na to,
co si přejeme. Tedy motor hřeje a tím oddělí část dodaného výkonu na něco co si nepřejeme. Tedy proto aby bylo možno nějak vyjádřit to,
co z dodané energie využijeme na žádaný prospěch a co nevyužijeme, byl výkon rozdělen na příkon, tedy dodanou energii a výkon, v tomto případě myšlený jako výkon který právě potřebujeme. Výkon který tvoří rozdíl mezi dodaným výkonem a námi využitým nazýváme ztráty.
Ale z fyzikálního hlediska to ztráty nejsou. Dodaná energie se ve spotřebiči přeměnila na soubor jiných energií, které se v součtu rovnají dodané energii.
Tedy člověk, aby byl schopen posoudit jaký spotřebič se mu podařilo vyrobit a jakou část z dodaného výkonu dokáže přeměnit na výkon který si přeje a jakou část na výkon který si nepřeje, vymyslel vyjádření účinnost. Od toho také rozdělil výkon a příkon.
Ale z fyzikálního hlediska to nemá význam. Fyzikálně vstupní výkon (tedy příkon) = soubor všech vycházejících výkonů.
Pokud tedy rozlišujeme mezi výkonem a příkonem, jedná se o věc spíše ekonomickou, než fyzikální.

Sakra to jsme se tady pěkně zakecali. Ale není špatné si občas protrénovat mozek na věcech, na který člověk nemyslí každej den.
Tak doufám že jsem tím nikoho moc nena... víte co. :-)8-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny