Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co meria bytovy elektromer

Abych demonstroval že chápu o čem píšeš, dám příklad: --rozvodná síť -- spotřebič činí fázový triakový regulátor, zatížený ideálním odporem. Triak spíná na vrcholu sinusovky. Zobrazíme li tedy na časovou osu průběh napájecího napětí, a současně průběh proudu obvodem, zjistíme že do vrcholu sinusovky je napětí, ale není proud, od vrcholu, kde sepne triak je již napětí i proud. Ano, průběh proudu od vrcholu sinusovky k nule, je naprosto ve fázi. Ale tento jev se nenazývá účiník. Tady je řeč o "deformačním výkonu" a souvisejícich věcech. Ale není to účiník tak jak je chápán v rozvodných sítích. --" Bude ucinnik 1? ne. Ale cos(fi) je 1, blbe, co?)" Ano blbé. Není možné aby účiník nebyl 1 a současně cos fí byl 1. Protože cos fí = účiník (!). Je to naprosto stejné jako když napíšeš že jsi muž, nebo napíšeš že jsi chlap. Obojí je v podstatě stejné. Účiník se značí cos fí a vyjádřuje PRÁVĚ fázový posun. Nemůže mít tedy dva rozdílné významy a veličiny. Jak to ještě dokázat.... Vikipedie "účiník" ""Účiník je kosinus vzájemného fázového posuvu mezi proudem a napětím elektrického obvodu" A hotovo. To je definice účiníku. Nic jiného než fázový posun mezi napětím a proudem, nemůžeme nazývat ÚČINÍKEM.

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9A%C4%8Din%C3%ADk

Když už jsem se obrátil na Vikipedii, tak tedy to co máš asi na mysli, tam se píše též o "deformačním výkonu", při zkreslení sinusovky nelineárními prvky. Ale to není v pravém smyslu účiník jako takový. Zde (Vikipedie) se to nazývá "opravdovým účiníkem" značí
cos fí ekv. a vyjadřuje něco jako součet skutečného účiníku s deformačními vlivy. Ale to už není ÚČINÍK jak se s ním počítá v rozvodných sítích.
Znovu definice "Účiník je kosinus vzájemného fázového posuvu mezi proudem a napětím elektrického obvodu" Nemůžeme tedy míchat jablka a hrušky. Účiníkem nemůžeme nazývat jiný jev než fázový posun. I když se třeba tak jeví.

Vrátím se na začátek. O co šlo v původním dotazu. Vysvětlit rozdíl mezi naměřenými hodnotami U x I a udávaným výkonem. Proto jsem napsal, že rozdíl je způsoben účiníkem a pokusil vysvětlit. V praxi totiž neexistuje spotřebič (síťový), který by vykazoval opravdu jen ideální činný odpor. Ani topná spirála, protože je spirála. Každý síťový spotřebič má nějaký účiník, třeba jen zanedbatelný.
Pokud se v obvodu spotřebiče vyskytne jakákoliv indukčnost nebo kapacita, vzniká účiník, tedy fázový posun. A o tom to je.

Ale všechna čest, s Tebou se dá diskutovat na celkem úrovni. Ale Uroboros (pardon:-)), co slovo to perla, až jsem se poprskal kafem hned při prvním příspěvku. A pak mi napíše: "ty mi tu povídej něco o nesmyslech:-D:-D:-D" Už sdělení že W je výkon VA příkon je více než úsměvné. :-D Nebo né??? 8-):puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny