Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co meria bytovy elektromer

Co je to tedy za veličinu, když to není způsobeno fázovým posunem proudu vůči napětí???
velicina sa vola ucinnik (po anglicky power factor) a nemusi byt sposobena fazovym posuvom, aj keby boli napatie a prud presne vo faze tak ucinnik moze byt mensi jak 1 (pri nesinusovych signaloch, tusim ze uplne staci aj len mierne zdeformovana sinusovka napr. ze jej urezes vrsok apod. Bude tam fazovy posun? ne. Bude ucinnik 1? ne. Ale cos(fi) je 1, blbe, co?)

PROČ na výrobním štítku uvádějí cos fí
pretoze tam maju asi na vstupe filtre a ta vec potom zere sinusovku prud. Alebo proste namiesto ucinnik napisali cos fi ptz je to internacionalnejsie, ale ak to nezere sinusovku tak je to nespravne oznacenie.

Přidáme li cívku, průběhy se na časové ose rozejdou. Dobře, není to fázový posun
Cievka NEdeformuje sinusovku takze to je len fazovy posun. Cievka vytvara fazovy posun a mozes si potom ratat cos(fi). Stejne tak kondenzator. Uci sa to predsa uz na sterdenj. Ale ak si tam das do obvodu akykolvek polovodic, tak si s ratanim nejakeho fi skoncil (ptz uz s nim nic nevyratas. Mohol by si si vymyslet nejake vymyslene fi tak aby vysledok (ucinnik) vysiel spravne, ale to fi v realite neexistuje t.j. taka hodnoty fi je potom k nicomu)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny