Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co meria bytovy elektromer

No už mě to moc nebaví, ale teda uznám, že jsem blbej a prdím na to. Ale když teda ten vstup spínanýho zdroje jen pokřiví
sinusovku a tedy nemůže mít fázový posun, PROČ renomovaný výrobce, jehož inženýři zdroj navrhli (svář. invertor),
PROČ na výrobním štítku uvádějí cos fí????? Jasně jsou blbí zrovna jako já:-D
PROČ tedy, když vynecháme všechny teorie fázorů, integrálů, a zamotávání se do složitých teoretických vzorců,
PROČ tedy nekoresponduje naměřený výkon elektroměrem s výkonem který nám vyjde vynásobením proudu napětím.
Co je to tedy za veličinu, když to není způsobeno fázovým posunem proudu vůči napětí???

Není to tedy opravdu tím, že se přesně nekryje průběh proudu s průběhem napětí???
Proč se na školách učí, že jen a pouze ideálně činný odpor, tvořící zátěž střídavého proudu, tedy jen odpor, bez jakékoliv indukční, nebo kapacitní složky, má jen skutečný činný výkon PROČ??

Dobře, nebudeme tuto záhadnou veličinu nazývat FÁZOVÝM POSUNEM, ani nebudeme říkat COS FÍ. Ale stejně tam ta veličina bude, a bude vysvětlovat onen rozdíl mezi W a VA.
Nazývejme to jak chceme, ale je nevyvratitelný fakt, že vřadíme li někam do AC obvodu kondenzátor, nebo cívku, ať je to v jakémkoli zapojení, Třeba s činnými odpory, už nikdy nebude takový obvod (spotřebič) vykazovat pouze ČINNÝ výkon. Tedy vyjma případu, kdy kombinací cívky a kondenzátoru, přesně vzájemně vykompenzujeme.

Dobře, nenazývejme to fázovým posunem, ale nazvěme ten jev třeba "nekrytí se momentálního tvaru vstupního napětí, s momentálním tvarem vstupního proudu a jejich časová nesounáležitost" :-)
Snad jedinou možností, jak to ještě dokázat, by bylo, dvoupaprskový synchronní osciloskop. Na jeden kanál přivést napětí a na druhý kanál signál proudové sondy. Jen v případě ideálního odporu se budou stopy v čase krýt.
Přidáme li cívku, průběhy se na časové ose rozejdou. Dobře, není to fázový posun, je to "časová nesounáležitost" ale výsledek bude stejný. Spolu s činným výkonem tam přibyde část jalového výkonu.
Ale kdo nechce věřit ať nevěří, rvát vlasy si k vůli tomu nebudu. Ať si kdo chce věří tomu, že ten rozpor, o který šlo na začátku, tedy nerovná se W a VA, je způsoben nějakou divnou silou, když ne posunem proudu vůči napětí.8-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny